Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, tror inte­ regeringen kommer med några poäng­plockare två år före riksdagsvalet, utan sparar dem till nästa år. Det enda som är viktigt för Centern är att ro vårdreformen i land, och framför allt landskapsmodellen. Samlingspartiet kan göra desperata försök att säkra valfriheten.

– Jag vet inte om jag varit med om någon reform där alla sakkunniga från olika sektorer så enigt tyckt att det här är den mest halvfärdiga r­eformen någonsin. Regeringen har inte brytt sig om utlåtanderundan. Det är ett hån mot remissförfarandet, säger Djupsund.

De enda som vill flörta med väljarna i det här skedet är Sannfinländarna, säger Djupsund.

– Det kan vara något slags markering i invandringspolitiken eller språkexperimentet som står och stampar på stället.

Djupsund säger att det kan finnas utrymme för positiva justeringar eftersom regeringsprogrammet utgick från mycket mer pessimistiska prognoser än de som nu skrivs och att situationen är klart annorlunda nu.

Regeringen kan inte göra så mycket för att förbättra sysselsättningen inom exportbranscherna eftersom Finland är ett euroland, säger Jan Otto Andersson, professor emeritus i nationalekonomi.

– Det intressanta är hur med­borgar­lönsexperimentet utfaller.

Andersson säger att regeringen är mer intresserad av avreglering och privatisering.

– Om regeringen är fiffig satsar den på undervisning och forskning, säger Andersson. Mest problematiskt är det att regeringen skurit ner i yrkesutbildningen samtidigt som allt fler väljer yrkesutbildning i stället för gymnasium. Att det blivit svårare för vuxna att byta karriär och komma in på yrkesutbildning går dåligt ihop med den osäkra arbetsmarknaden och tanken om livslångt lärande.

– Basinkomst och vuxenutbildning skulle jag gärna satsa på.

Mirjam Kalland, rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan, anser att regeringen borde backa i flera­ frågor, bland annat alkohollagen.

– Om Juha Rehula (C) erkänner att lagen skrivits efter näringslivets behov, så undrar jag hur den går ihop med grundlagen. Enligt grund­lagen ska man främja medborgarnas hälsa.­ Det är obestridligt att om man vill förlänga personers medverkan i arbetslivet, så ska man titta på alkoholkonsumtionen.

I taxireformen lyssnade rege­ringen däremot inte på företagarna, påpekar hon. Avregleringen verkar i­nte heller gälla alla. Bland annat har regeringen infört strängare reglering av mediciner för långtids­sjuka. För arbetslösa och stödberoende gör man det också svårare att klara sig, säger Kalland.

Kalland säger att regeringen saknar sakkunskap i socialpolitik. Därför skulle det vara viktigt att lyssna på de sakkunniga. Regeringen skickade ut valfriheten i vården på remiss, men reagerade inte på remissvaren.

– När det gäller vårdreformen är det skäl att lyssna på experterna och börja regionalt. Grundskolan infördes i tio års tid med början i Lappland.

Speciellt orolig är hon för rådgivningsverksamheten som också ska ingå i valfriheten. Nu har rådgivningarna varit ett sätt att fånga upp de familjer som behöver stöd samtidigt som de varit en utmärkt kanal för forskarna att samla in data. Bägge funktioner äventyras, befarar Kalland.