Det här skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Framförallt förväntas overallkamerorna förbättra polisarbetets produktivitet och kvalitet. Dessutom har de redan konstaterats förbättra polisens arbetssäkerhet, minska våldsamt motstånd mot polisen och öka polisens rättsskydd. Kamerorna har också en förebyggande effekt, berättar arbetsgruppens ordförande överkommissarie Sami Hätönen på Polisstyrelsen.

Planen är att overallkamerorna kunde införas i slutet av år 2018. Just nu testas 30 kameror vid polisinrättningen i Helsingfors. Samma begränsningar som för annan inspelningsutrustning gäller också overallkamerorna.

– Den enskilda polisen fattar alltid beslut om att börja och avsluta en inspelning. Kamerorna spelar därmed inte in okontrollerat, utan de kopplas på endast när det finns en laglig grund för det. Inte heller behandlingen av upptagningarna avviker från de övriga metoder som står till polisens förfogande, berättar Hätönen.

Enligt arbetsgruppen är det möjligt att använda overallkameror inom ramen för den nuvarande lagstiftningen. Däremot har man konstaterat att lagen borde utvecklas när det gäller bland annat lagringen av upptagningarna. Arbetsgruppen har bestämt en gräns för hur länge obehandlade uppgifter från en overallkamera får sparas.