FSS är oroligt över språkexperimentet som innebär att 2 200 elever kan välja bort det inhemska språket med början hösten 2018. Enligt FSS blir det här ett problem framför allt i de områden där svenskspråkiga kan intresseras att välja bort finskan. FSS tror att det leder till en ännu större segregation mellan språken.

- Huvudet blir inte fullt av att lära sig en viss mängd språk. Tvärtom stöder det inlärningen av nya språk, om man fått bra undervisning i det andra inhemska. Ingen vinner på segregation, medan tvåspråkighet är en rikedom, säger förbundsordförande Bicca Olin i ett pressmeddelande.

FSS vill se en förnyad och förbättrad språkundervisning, framför allt inom det andra inhemska. Enligt förbundet borde undervisningen fokusera på muntlig kommunikation; att göra sig förstådd och våga prata språket. FSS vill gärna se att språkundervisning införs tidigare i undervisningen och kommer i form av lek och spel, samt genom samarbete över språkgränserna skolor emellan.

FSS anser ändå att det andra inhemska ska vara frivilligt i studentexamen, så att språkkunskaperna inte avgör valet av studier på andra stadiet.