Österbottniske Christoffer Ingo tror att beslutet om bostadsbidraget kan vara vettigt för att hyrorna inte ytterligare ska pressas upp.

– Jag tror inte det sänker hyrorna men det finns en chans att man slutar höja hyrorna i den takt man gjort nu.

Helsingforsbon Björn Bonsdorff anser däremot att beslutet är problematiskt.

– Regeringen vill ju få ned boendekostnaderna och i Helsingfors där det talats mest om det kommer det inte att fungera. Här är problemet att det inte finns tillräckligt med bostäder, inte att vi skulle ge för mycket stöd som höjer hyrorna.

Svagt med sysselsättningen

Ingo säger att regeringen inte har vidtagit några större åtgärder för att öka sysselsättningen. Regeringen borde införa ett ungdomsavdrag i beskattningen för företag.

– Det skulle göra det attraktivare att anställa unga. Ungdomsarbetslösheten sjunker inte. Vi utbildar unga som sedan inte får jobb och då behöver det vara attraktivt att anställa unga. Det är en enkel sak som inte skulle behöva kosta alltför mycket pengar och som skulle sporra till investeringar.

Bonsdorff hade hoppats att regeringen vågat jobba för lokala avtal.

– Vi har lite för spända regler på vår arbetsmarknad. Det är svårt att hitta en rättvis lösning på det, men det hör till det vi måste göra på en arbetsmarknad i förändring. Om 20 år kommer de flesta jobben inte att se ut som de ser ut i dag och då kan vi inte ha samma sorts kollektivavtal som vi har i dag, så där kunde regeringen ha förhandlat bättre.

Bonsdorff tycker också att regeringen borde modernisera tätorterna och investera i bra trafik mellan tätorterna och glesbygden för att hålla glesbygden levande.

Fel skära i studiestödet

I fråga om studiestödet är de båda ense – nedskärningarna skulle regeringen ha låtit bli. Barntillägget till studiestödet berömmer de.

– Det borde vara flexiblare att lyfta studielån. Nu kan man inte lyfta lån om man inte är berättigad till studiepenning. Det leder till att många inte kan studera för att de måste jobba i stället, tillägger Bonsdorff.