Sebastian Vettel var 0,059 sekunder snabbare än stallkamraten Kimi Räikkönen, och 0,095 sekunder före Mercedes Valtteri Bottas i kvalet.

Mercedesföraren Lewis Hamilton var fjärde snabbast, han förlorade med 0,573 sekunder till Vettel.

Det här är Ferraris första pole position sedan Singapores GP 2015. Ferrari har inte erövrat de två första startrutorna senast i Frankrike 2008 då Räikkönen tog pole positionen och Felipe Massa startade från ruta två.

Det här var å andra sidan första gången sedan Monaco 2016 som en Mercedes inte startar som etta. Teamet hann före lördagen ta 18 raka pole positioner.

– Jag visste att det blir tajt. Känslan var sedan himmelsk när jag hörde att det blev pole position. Ett fint resultat för oss, det här måste vi vara stolta och glada över. Men det viktigaste är ändå tävlingen i morgon, sade Vettel efter att ha tagit karriärens 47:e pole position.

Räikkönen startar från den bästa positionen sedan Monza 2015, men under presskonferensen kunde man ana en liten besvikelse över att han missade pole positionen så knappt.

– Det var mycket bättre än i den förra tävlingen. Skillnaderna var trots allt små. Det grämer lite (att missa pole positionen) men det här var bra för teamet, säger Räikkönen.

Bottas, som var klart bättre än Hamilton, medgav att allt klaffat för Ferrari i Sotji.

– Vi förbättrade (från träningen) men inte tillräckligt. Den andra startraden och tredje rutan är inte så dåligt ändå, det här är ingen katastrof, säger Bottas.