Statsåklagare Tom Laitinen yrkar att bröderna straffas för att ha deltagit i en massaker i Tikrit i Irak 2014. Enligt åklagaren sköt någondera av dem ihjäl åtminstone elva människor som IS tagit till fånga.

Både de åtalade har förnekat att de deltog i massmordet.

Till åklagarens viktigaste bevismaterial hör en IS-propagandavideo där en man i röd barett på nära håll skjuter en man som ligger på marken. Enligt åklagaren är gärningsmannen någondera av de åtalade.

Det som gör fallet speciellt svårt är att tvillingarna är väldigt lika varandra till utseendet. Om ingendera kan bevisas skyldig till att ha skjutit bör de båda dömas för medhjälp, anser åklagaren.

Enligt försvarsadvokaterna finns det tydliga skillnader i utseendet mellan de åtalade och mannen på videon.

En del av vittnena som hörts i rättegången bor i Irak och har hörts via videokontakt.

I massmordet på Camp Speicher i Tikrit dödade IS-krigarna över tusen män. Offren var obeväpnade soldater och rekryter i den irakiska armén som dragit sig tillbaka från striderna.

Åklagaren yrkar att den som sköts döms till livstids fängelse och den andra åtalade till tolv års fängelse för medhjälp. Brottsrubriceringarna är mord i terroristiskt syfte, grov krigsförbrytelse samt grov misshandel i terroristiskt syfte.

Sessionen inleds i Birkalands tingsrätt i Tammerfors vid lunchtid.