Fadder för den nya tulpanen är president Sauli Niinistös maka Jenni Haukio. Hon tycker att den vackra, långskaftade vita tulpanen är perfekt som en symbol för Finlands jubileumsår. Då Finland fyllde 50 år valdes en annan vit blomma till vårt lands nationalblomma, nämligen liljekonvaljen.

– Jag är säker på att finländarna kommer att pyssla om de här blommorna, sade Haukio då tulpanen fick sitt namn.

Finland 100-tulpanen har förädlats Nederländerna. Blomman har registrerats av stiftelsen Finland 100 Togehther in Netherlands som har som mål att under hösten donera 4 000 blomlökar till Finland. Av dem ska 1 000 planteras på Gullranda.

– Det ska bli ett nöje att plantera dem på Gullranda på hösten, sade Haukio.

Nästa år ska dessa tulpaner komma ut också på den kommersiella marknaden.

Kan beskådas nästa vår - om hjortarna lämnar dem i fred

På Gullranda kan allmänheten bekanta sig med den nya tulpansorten troligen i maj 2018. Men det finns en risk för att de hamnar i fel munnar.

– Ett av de största hoten är hjortarna som ibland lyckats ta sig in på området trots att det är ingärdat. De har ätit en del lökväxter så vi måste försöka skydda dem, säger Gullrandas förvaltare Sari Mäkiranta.

Största delen av de växter som finns på Gullranda är sådana som man själv odlar upp. Mäkiranta kommer med ett gott råd till alla som vill göra samma sak.

– Vi använder traditionella inhemska växter. Det lönar sig att välja hållbara och inhemska arter som klarar sig här.