NyhetsbildZoom
Anna-Maja Henriksson. Foto: Lehtikuva

Henriksson inledde debatten om VCS

Anna Sourander -
Debatten i riksdagen om Vasa centralsjukhus status är igång. Anna-Maja Henriksson (SFP) kritiserar regeringen och kallar den nonchalant. Se livesändningen från riksdagen här.SFP:s Anna-Maja Henriksson höll det första inlägget när remissdebatten om medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus körde igång.

- I december ifjol hade riksdagen en utmärkt möjlighet att fatta ett gott beslut, och ge centralsjukhusen i såväl Vasa som Östermyra fulljour dygnet runt. Ändå agerade regeringen envist och kortsiktigt, då den vägrade låta det fungerande tvåspråkiga centralsjukhuset i Vasa kvarstå som ett av fulljourssjukhusen.

Henriksson anser att regeringens nonchalans av fakta har lett till att riksdagen nu igen måste ta ställning i frågan – nu i form av ett medborgarinitiativ och ett lagförslag med samma innehåll.

Under riksdagens frågestund, som föregick remissdebatten, frågade Henriksson familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) huruvida han ska vara med på debatten och vilket han svar till de som undertecknat medborgarinitiativet är, i fall han inte tänker delta. Tidigare uppgifter från statsrådets kansli gör gällande att varken Rehula eller social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf) är närvarande under remissdebatten.

- Ur regeringens synvinkel så har frågan redan behandlats i riksdagen på förra årets sida, svarade Rehula.

Han uppmanar också till att läsa en ledare i tidningen Pohjalainen som behandlar jourreformen. Enligt Rehula visar ledaren på precis det som regeringen lovade från början, det vill säga att väldigt lite kommer att förändras för Vasa centralsjukhus del.

På torsdagseftermiddagen behandlar riksdagen medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus första gången. Initiativet är föremål för remissdebatt. Innan några beslut fattas ska även social- och hälsovårdsutskottet behandla initiativet. Sedan återvänder det till riksdagen för beslut. Lagmotionen som gäller samma sak, det vill säga krav på att ge Vasa centralsjukhus fulljour, debatteras också.

Hittills har fjorton riksdagsledamöter anhållit om taltur. Dessa är Henriksson, Thomas Blomqvist (SFP). Mats Nylund (SFP), Antero Laukkanen (KD), Veronica Rehn-Kivi (SFP), Timo Heinonen (Saml), Joakim Strand (SFP), Pekka Puska (C), Susanna Koski (Samli), Sari Raassina (Saml), Stefan Wallin (SFP), Mats Löfström (SFP). Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Maria Tolppanen (SDP).

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan