Den första nationella stafettkarnevalen för landets finskspråkiga skolor arrangerades under veckoslutet på Karlsplan i Vasa.De finskspråkiga skolornas motsvarighet till den finlandssvenska Stafettkarnevalen arrangerades för första gången år 2012. Hittills har man tävlat på regional nivå. Men i år var det dags för det första nationella Kouluviestikarnevaali-evenemanget, och som värd stod Vasa och Karlsplan.

Förutom skolor från närregionen deltog elever från bland annat Jyväskylä, Lahtis, Villmanstrand, Helsingfors och Nurmijärvi. De mest långväga lagen kommer från Pärnu i Estland.

Det är tidigare riksdagsledamoten Håkan Nordman och chefen för idrottsverksamheten i Vasa stad, Riitta Pääjärvi-Myllyaho, som under många är jobbat för att också på finskspråkigt håll bygga upp en modell för en stafettkarneval anpassad för de finskspråkiga skolornas behov.

Det finns ett stort behov av evenemang av detta slag. Utredningar och statistik visar att barn och unga rör på sig alldeles för litet.

Undersökningarna visar att barn vill göra saker tillsammans. Stafettkarnevalen har också genom åren visat att den till sin karaktär och sina värderingar svarar mot barn och ungas behov i skolmiljön. Samma strävan har nu Kouluviestikarnevaali-evenemanget.

Stafettkarnevalen, som senaste veckoslut arrangerades i Alberga i Esbo, har långt genom sin identitetsförstärkande karaktär utvecklats till det största årliga skolidrottsevenemanget i Europa.

På finskspråkigt håll är utmaningen att bygga upp ett liknande evenemang kanske mer utmanande eftersom antalet skolor är så mycket fler till antalet och vårt till geografin avlånga land, som gör avstånden långa. Samtidigt är det inte speciellt lätt att skapa en ny tradition från noll. Nu skickades information om evenemanget och inbjudningar till 2 500 skolor, ungefär 50 skolor hörsammade kallelsen.

Stafettkarnevalen som ifjol arrangerades i Vasa samlade 170 finlandssvenska skolor. Det visar att det krävs stora marknadsföringsinsatser för att göra ett dylikt evenemang känt, och framför allt, att det blir känt för de unika koncept som gjort att Stafettkarnevalen överlevt och vuxit sig allt starkare: glädje och samhörighet.

Allt detta oberoende av om du är duktig idrottare eller inte. Hejarklackstävlingen med sina ramsor och kreativa utstyrsel erbjuder alla en uppgift under en Stafettkarneval. Stämningen på karnevalerna är ju helt otrolig, och spänningen olidlig.

Det är kanske först då upplevelserna från den första karnevalen sprider sig via djungeltelegrafen, som också de finskspråkiga skolorna så småningom inser det fantastiska i upplägget. Att det är ett evenemang - inte en renodlad idrottstävling.

Att detta första nationella Kouluviestikarnevaali-evenemang inte nådde målsättningen varken vad antalet deltagare eller publikmängd beträffar är inget att hänga läpp för.

För att det glada budskapet ska nå alla krävs tålamod och tid, och många lyckade stafettkarnevaler.

Barn och unga behöver glädje, rörelse och motion under inspirerande former. Också den finländska idrotten, arbetslivet och hela samhället behöver barn och unga som har sunda vanor och mår bra.

I det hänseendet fungerar ett koncept typ Stafettkarnevalen som en utmärkt inspirationskälla som också, förhoppningsvis, väcker nyfikenhet och intresse för fortsatt idrott och motion i någon form.

Arrangemang av denna storlek kräver mellan 200 och 300 talkoarbetare för att allt ska fungera. Utan dessa medborgare som gratis ställer sin tid och sin arbetsinsats till förfogande skulle det vara omöjligt att arrangera dylika evenemang. Till all lycka är friidrotten stark i Vasa, därför har Stafettkarnevalen och nu Kouluviestikarnevaali-evenemang tryggt kunnat arrangeras i Vasa.

Arrangörerna går nu vidare genom att vartannat år arrangera regionala Kouluviestikarnevaali-evenemang och vartannat år ett stort nationellt evenemang. Det är säkert en bra strategi, som gör nätverket finmaskigare samtidigt som det skapar en plattform för utveckling.

Det är bara att lyfta på hatten för Håkan Nordman och Riitta Pääjärvi-Myllyaho som ställt sig i spetsen för detta viktiga projekt barnen till fromma. Trägen vinner.