Barn och unga använder sig mångsidigt av olika medier. Medieanvändningen varierar i enlighet med klockslag och barnets ålder.

Bland barn under 8 år är tv:n det mest använda mediet under morgonen och förmiddagen. På dagen och eftermiddagen använder barnen olika videotjänster och på kvällen läser man böcker. Användningen av sociala medier har ökat betydligt och mest aktivt används sociala medier på morgonen.

Nästan en tredjedel av barn mellan 3–16 år sade att de läser böcker eller serier på kvällen innan de somnar. Nästan 60 procent av barnen mellan 8–12 år läser serietidningar och serieböcker på dagen.

– Enkätundersökningen visar att tv och läsning är en gemensam aktivitet i barnfamiljer i synnerhet på kvällarna. På dagen betonas användningen av videotjänster och annan rörlig bild, säger Caroline Lilius, ansvarig chef för Sanoma Medias konsumentförståelse.

Över tusen barn i åldern 3–16 svarade på enkätundersökningen som utfördes av Kantar TNS i februari–mars. Studien görs med två års mellanrum.