Har du något att säga?

Skriv en insändare.

Skriv insändare
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Utplantering av fisk minskar på trycket på den naturliga stammen och hjälper populationen att åter­etablera sig. Laxfiskar som lax, havsöring och sik är beroende av forsande­ vatten för att leka; vattenvägar behövs för att nå lekplatserna.­ Att bygga och restaurera fiskvägar är således viktigt.

Tidigare prioriterades utplantering av fisk i högre grad än idag och man kan fråga sig varför resurserna­ till detta viktiga arbete krympt, när behovet ökat. Större resurser behövs för restaurering av lekplatser, så att naturliga bestånd stärks och återväxten tryggas. Vi vill ju ha en rik fauna och kunna­ äta fisk från våra närvatten också i framtiden.

Utplanteringar och återställande­ av vandringsvägar skapar socio­ekonomiska effekter. Fritidsfiske, som är ett av finländarnas största­ ­fritidsintressen (1,6 miljoner ut­övare), samt fisketurism ger in­komster till de lokala samhällena.­ ­Yrkesfisket gynnas också av ut­planteringar och förbättrade ­miljöer för fisk.

Vi vill att fler fiskvägar byggs, att befintliga sådana restaureras och att utplantering av fisk sker i högre grad. Hotade lekplatser ska skyddas.

En aktiv fiskepolitik är en förutsättning för att fiskpopulationerna är livskraftiga också i framtiden.