Hon ersätter Atte Jääskeläinen, som lämnade sitt uppdrag i dag.

Enligt ett pressmeddelande från Yle kom Jääskeläinen, Yles vd Lauri Kivinen och rundradiobolagets styrelse gemensamt överens om att Jääskeläinen avgår. Han lämnade uppdraget omedelbart.

– Styrelsen uppskattar Jääskeläinens arbete som främjare av högklassig journalistik. Avsikten med detta beslut är att trygga förutsättningarna för Yles nyhetsverksamhet samt skapa arbetsro, sade Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson i pressmeddelandet.

I en kommentar till FNB uppger Wilhelmsson att Jääskeläinens avsked diskuterats under en längre tid, men att själva beslutet fattades snabbt och i samförstånd med Jääskeläinen.

Wilhelmsson uppger att det inte finns någon ensamt avgörande detalj till att Jääskeläinen fick gå, men att det var omöjligt att låta honom fortsätta på sin post.

Jääskeläinen väckte mycket uppmärksamhet i går, då han i en intervju för Helsingin Sanomat öppnade för att Yle lämnar Opinionsnämnden för massmedier. Han tvingades förklara sitt uttalande flera gånger under dagen och konstaterade till slut att uttalandet var en miss.

Chefredaktör Riikka Venäläinen kommer att sköta Jääskeläinens uppdrag tills Björkesten tillträder. Processen för att hitta en ordinarie efterträdare till Jääskeläinen uppges redan vara igång.

Jääskeläinen har jobbat på Yle sedan 2006 och haft posten han nu lämnade sedan juni 2007.