Terrorhotet mot Finland har ökat och är nu större än någonsin. Det meddelar Skyddspolisen som precis gett sin färska bedömning om terrorhot. Hotnivån är nu "förhöjd".

Skyddspolisen har fått information om planer och projekt kopplade till terrorism som är allvarligare än tidigare. Enligt Skyddspolisen har en del terroriststridande som åkt från Finland nått viktiga positioner inom terroristorganisationen IS och dessa har omfattande nätverk inom organisationen.

På grund av den förhöjda hotnivån har polisen effektiverat sin beredskap i Finland och ökat sin synlighet på allmänna platser.

– I praktiken kommer allmänheten att märka de effektiverade åtgärderna som ett större antal poliser på allmänna platser och på offentliga tillställningar, säger polisinspektör Timo Kilpeläinen vid Polisstyrelsen.

Enligt Kilpeläinen är polisens grundläggande beredskap god, även i förhållande till den nya hotbedömningen.

Polisstyrelsen har gett polisinrättningarna anvisningar om nödvändiga åtgärder.

Polisen samarbetar intensivt med skyddspolisen.

– Polisen skärper upprätthållandet av lägesbilden, informationsutbytet och kriminalunderrättelsen. Beträffande brottsplaner som har avslöjats eller håller på och avslöjas görs förundersökning. Polisen samarbetar också med gränsbevakningsväsendet och tullen, säger Kilpeläinen.