Enande ord när brexit började i Bryssel

FNB–TT-Wiktor Nummelin -
Förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU är nu slutligen igång. Trots den väntande splittringen var det enigheten som betonades när samtalen startade i Bryssel.

De två förhandlingsledarna – två vithåriga män i eleganta kostymer – inledde med var sitt kort anförande till pressen.

– Vårt mål är klart: först måste vi hantera de osäkerheter som brexit orsakar: Jag hoppas att vi i dag kan identifiera prioriteter och tidtabellen, sade EU:s Michel Barnier.

– Vi inleder de här förhandlingarna med en positiv och konstruktiv ton, fast beslutna att bygga ett starkt och särskilt partnerskap mellan oss och våra europeiska allierade och vänner, svarade Storbritanniens David Davis.

Båda hann även med att uttrycka sina sympatier för såväl de senaste terroroffren i London som de skogsbrandsdrabbade i Portugal.

Fyra veckors cykler

En bred agenda fanns på förhand för måndagens diskussioner i Bryssel.

– Förhandlingsinledningen . . . kommer att fokusera på frågor kring medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen, nordirländska gränsen och andra separationsfrågor, meddelade EU-kommissionen i förra veckan.

Först och främst ska ändå parterna reda ut detaljerna i exakt hur förhandlingarna ska gå till, där stöd väntas för EU:s förslag om fyra veckors cykler, där man först förbereder sig i en vecka och sedan byter dokument med varandra före de verkliga förhandlingarna – som slutligen följs av en veckas "återrapportering".

Merkel: Lyssna noga

Från Tyskland skickade förbundskansler Angela Merkel en förhoppning om en "bra uppgörelse".

– För mig handlar det framför allt om att EU27 (de medlemsländer som blir kvar när Storbritannien lämnar unionen) fortsätter tillsammans och noga lyssnar på Storbritanniens önskemål och förväntningar, sade Merkel efter ett möte med Rumäniens president i Berlin, enligt Reuters.

Från brittisk sida har barska varningar om att landet kan tänka sig att lämna förhandlingarna utan färdig överenskommelse varvats med löften om fortsatt samarbete.

På måndagen valde David Davis – åtminstone utåt sett – att fokusera på det sistnämnda.

– Det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vi kommer att göra allt vi kan för att garantera att vi får fram en uppgörelse som är för alla medborgares bästa, sade Davis i Bryssel.

Förhandlingarna i Bryssel

 • Här är schemat för måndagens inledande brexitförhandlingar i Bryssel (lokal tid):
 • Kl 11: Inledningssession med Michel Barnier och David Davis samt tjänstemän.
 • Kl 12.30: Arbetslunch mellan Barnier och Davis.
 • Kl 14–16.30: Möte i arbetsgrupper.
 • Kl 16.30: Koordinatorsmöte mellan EU:s biträdande förhandlingschef Sabine Weyand och brittiske statssekreteraren Olly Robbins.
 • Kl 17.30: Avslutningssession med Barnier och Davis.
 • Kl 18.30 (cirka): Presskonferens med Barnier och Davis.
 • Källa: EU-kommissionen
 • Fakta: Vägen mot brexit
 • Här är några av hållplatserna längs den långa vägen mot ett brittiskt utträde ur EU:
 • 23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 52 procent mot 48.
 • 29 mars 2017: Premiärminister Theresa May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.
 • 19 juni: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis inleder formellt förhandlingarna i Bryssel.
 • 17 oktober: Övriga EU-länder väntas rösta om vilka platser som får överta EU:s bank- och medicinmyndigheter från London.
 • Årsskiftet 2017/18: EU:s förhandlare hoppas ha nått tillräckligt långt för att kunna börja diskutera ett framtida handelsavtal med Storbritannien.
 • Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna.
 • 29 mars 2019: Storbritannien kan formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan