Mjölkkornas, kvigornas och ungdjurens bås och boxars utrustnings- och måttsättningskrav har justerats i linje med ekonomiska förutsättningar, forskning och allmän djurskyddslagstiftning, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Minimibredden för mjölkkons båsbredd är 1 200 millimeter mätt från båsavskiljarens mittlinje och båsavskiljarens tjocklek kan avsmalna båsbredden högst 65 millimeter. Kalvnings- och sjukboxar har getts nya rymligare och mer flexibla dimensions- och utrustningskrav. För varje påbörjat antal 20 mjölkkor ska det finnas minst en plats för ko som insjuknat, kräver behandling eller som ska kalva. Dessutom ska en vårdplats finnas för varje påbörjat antal 50 kvigor, dikor eller andra nötkreatur.

Utfodrings- och dricksplatser har fått enklare måttsättningskrav i tabellform. Alla djur ska alltid ha tillgång till rent och ofruset dricksvatten. Dricksplats kan vara vattenkopp eller -kar. En dricksplats för mjölkko motsvaras av 100 millimeter kantlängd vid vattenkar och för övriga nötkreatur av 50 millimeter kantlängd.

Förordningen för mjölkkostallar har förkortats då upprepningar av krav som finns i allmänna djurskydds- och andra bestämmelser tagits bort.

Förordningsutkasten var utskickade på stor förordningsrunda i början av året och i förordningens färdigställande har förutom ministeriets företrädare deltagit byggnadssakkunniga från NTM-centralerna i Norra Savolax och Norra Österbotten. De tekniska och funktionella kraven för mjölk- och köttboskapsladugårdar som nybyggs, renoveras eller utvidgas träder ikraft den 16 augusti.