Byggkoncernen Wasa Group ska samla in minst 100 miljoner euro till fastighetsplaceringsfonderna WGF II och WGF III. Den första stora så kallade ankarinvesteraren är Lokal-Tapiola. Försäkringsbolaget satsar 20 miljoner euro i de två fonderna. Nu söker Wasa Group ytterligare 80-100 miljoner euro.

Pasi Haarala, vd för Lokal-Tapiola i Österbotten, säger att försäkringsbolaget placerat i Wasa Groups fonder även tidigare.

– Vi har sedan tidigare satsat fem miljoner euro och nu gör vi en satsning på 20 miljoner. Wasa Group söker tillväxt och de har ett fastighetsinnehav som vi tror på.

Lokal-Tapiola meddelade nyligen att 61 miljoner euro i placeringstillgångar överförs från Esbo till Österbotten. Det är pengar som ska placeras och ge avkastning. Haarala säger att en del av de pengarna placeras i fastighetsfonderna.

– Vi vill placera i Österbotten och vi vill placera tryggt, men så att placeringarna ger avkastning. Just nu ger inte räntepapper den avkastning som vi önskar, då är fastigheter ett bra alternativ.

Till de två WFG-fonderna söks ännu två betydande ankarinvesterare.

– Vi söker investerare som kan placera i nya utvecklingsprojekt och fastigheter via fonderna. Vi erbjuder också våra ankarinvesterare möjligheten att få köpa fastigheter som fonderna investerat i, säger Jani Peräsarka, vd för Wasa Group Funds.

Med hjälp av de pengar som finns i fonderna ska Wasa Group förverkliga byggprojekt till ett värde av 300 miljoner euro. Finansieringen sköts med hjälp av de placerade medlen i fonderna, samt med lån.