Trafikskyddet följde med fotgängarnas laglydighet och 85 procent av fotgängarna stannar när ljuset lyser rött.

En studie som Trafikskyddet låtit göra visar att hälften av finländarna ser det som att allvarligt trafikbrott att gå över gatan när ljuset lyser rött.

Lite fler ansåg att det är ett allvarligt brott att cykla mot rött ljus. 80 procent av personerna som svarade på undersökningen tyckte att det är ett allvarligt eller ytterst allvarligt brott om bilar kör mot rött.

Majoriteten av finländarna följer alltså trafikljusreglerna och då man bryter mot reglerna handlar det inte om okunskap.

– Bråttom, förkastligt väder, att titta på telefonen eller situationer då man tappar uppmärksamheten för en stund kan ligga i bakgrunden då man kör, går eller cyklar mot rött. Såklart kan det också handla om ignorans eller situation där vägen är tom och det känns tryggt att strunta i trafikljusen, säger Leena Piippa, kontaktchef vid Trafikskyddet, i ett pressmeddelande.

Studien visade att en del finländare har felaktiga uppfattningar gällande trafikljusen. En femtedel trodde att man inte får gå över vägen om man som fotgängare inte hinner över vägen under tiden som det gröna ljuset lyser.

– Om man rör sig långsamt, till exempel, på grund av ålder eller någon sjukdom lönar det sig inte att undvika korsningar med trafikljus, trots att man är rädd att inte hinna över då ljuset visar grönt, säger Piippa.

Hon säger ändå att det som fotgängare alltid lönar sig att se till höger och till vänster innan man går över vägen.

Undersökningen gjordes av Kantar TNS Gallup och över tusen personer svarade på enkäten. Bland personerna som deltog i studien körde 79 procent bil.