Det råder en stor obalans i turismen i Lappland. På vintern är regionen så populär att hotellkapaciteten inte vill räcka till längre, men på sommaren är hotellen och stugbyarna så gott som tomma.

Direktör Joni Sundelin på Finavia bedömer att det bara är ett visst segment av turisterna från Centraleuropa som visar intresse för Lappland. På sommaren är det helt andra orter som gäller.

– På sommaren intresserar alltid värmen största delen av Europa.

För Finavia och hela turismbranschen vore det välkommet om man kunde förlänga turistsäsongen i Lappland, säger han.

Och visst har försök gjorts att marknadsföra de ljusa nätterna och höstens färgprakt. Turistföretagen har utvecklat cykelrutter, naturstigar, paddlingsutflykter och äventyrsparker för barn.

Bland annat Ylläs, Levi och Saariselkä har satsat på mountainbike.

Att vandra i fjällen är däremot något som främst intresserar de inhemska turisterna. Utländska turister vågar sig inte på vandringar utan en guide, så i stället erbjuds de kortare och lättare vandringsleder som är tydligt märkta.


Dåliga sommarförbindelser

Det största problemet med att locka utländska turister under sommarmånaderna är de dåliga förbindelserna.

Under vintern flyger många flygbolag direkt från Europa till Lappland, men på sommaren gäller det oftast att resa via Helsingfors. I sommar har för första gången ett utländskt företag inlett sommartrafik till Lappland. Det är nederländska Voigt Travel som flyger en triangelrutt från Amsterdam till Rovaniemi, vidare till norska Tromsö och tillbaka till Amsterdam.

– Det är en fantastisk öppning, säger Liisa Mäenpää på branschorganet Lapin Matkailuelinkeinon Liitto.


Försöker locka flygbolag

Sundelin säger att flygbolagen visat ett stort intresse för att flyga till Lappland under vintersäsongen, men sommartrafiken har inte väckt någon större entusiasm. Men man jobbar hela tiden på att bygga upp även sommarturismen.

– Vi försöker få flygbolagen att flyga till Lappland och det bygger på det turismutbud som företagen i Lappland utvecklar.

Det vore en utmärkt prestation om satsningarna leder till att ett till flygbolag inleder reguljärtrafik till Lappland nästa sommar, säger Sundelin.