Finlands alla tre simmare: Jenna Laukkanen, Riku Pöytäkivi och Matti Mattsson föll ut efter försöksheatet.

Laukkanen slog sitt personliga rekord på 200 meter medley med tiden 2.14,70, men tiden räckte endast till en 25:e plats i heatet.

– Huh huh, det blev mycket mjölksyra, jag inledde för snabbt med tanke på min medleyform. Men det blev ett bra lopp från bana noll och det var den första starten, uppger Laukkanen i ett pressmeddelande.

Tanja Kylliäinens finska rekord är 2.14,20. Laukkanen ligger nu bara en halv sekund från det.

– Visst tänkte jag på det, men jag är verkligt nöjd med det här också. En bra inledning på VM, sade Laukkanen.

Snabbast i försöksheatet var hemmapublikens favorit Katinka Hosszu som simmade i mål med tiden 2.07,49 – över två och en halv sekund snabbare än den näst bästa försökstiden.

Nära för Pöytämäki

Pöytäkivi blev 22:a på 50 meter fjäril med tiden 23,91, vilken är 0,27 sekunder från Pöytäkivis rekord. Hade han simmat 0,25 sekunder snabbare hade en plats i semifinalen varit säker.

– Jag är inte på något vis nöjd, men formen är god, sade han.

Snabbast på fjäril var Ukrainas Andrij Hovorov med tiden 22,92.

Mattson tävlade på 100 meter bröstsim. Han satte Finlands rekord i början av juli i sim-FM i Tammerfors med tiden 1.01,12, men i VM-bassängen i Budapest blev hans tid 1.01,92.

Inte ens rekordtiden skulle ha garanterat Mattson en plats i semifinalen, eftersom holländaren Arno Kamminga som var den sista att ta sig till final simmade med tiden 59,95.

Överlägset snabbast var USA:s Adam Peaty med tiden 58,21.