NyhetsbildZoom
Vasa IFK:s tjejer födda -04 och fotbollslaget från Malawi lärde känna varandra under turneringen i Norge. Foto: Privat

Fotbollsjuniorer från Vasa vill hjälpa lag från Malawi

Felix Rantschukoff -
"Hemma i Malawi har pojkarna inga egna fotbollskläder eller annan utrustning" skriver Vasa IFK:s flickor födda -04 i ett brev för att samla in utrustning till ett fotbollslag från en annan kontinent.

Fotbollslaget från Vasa är just nu i Norge och spelar i Norway Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar. De bor i en skola i Nordstrand i Oslo i ett klassrum. I klassrummet mittemot bor det 15-16 åriga pojkar från Malawi i östra Afrika. Malawi är ett av världens fattigaste länder sett till landets bruttonationalprodukt.

För att pojkarna skulle kunna delta i fotbollscupen och i träningsmatcher sökte de efter sponsorer. Deras pass kostade motsvarande tre månaders lön i Malawi. Ingen av dem hade någonsin flugit med ett flygplan förr.

"De var alla väldigt nervösa." skriver Vasa IFK -04 i brevet.

Eftersom pojkarna inte har någon egen utrustning så är de tvungna att ge vidare den efter varje träning till följande lag hemma i Malawi. Under regnperioden, som pågår generellt mellan december och februari, kan de inte träna eftersom regnet är så kraftigt.

Under turneringens gång har Vasaflickorna blivit goda vänner med laget från Malawi efter att de har sett på varandras matcher. Förhoppningsvis får flicklaget från samma förening som Malawipojkarna delta i turneringen, om de får samma möjligheter som pojklaget fått i år.

För att öka chanserna har flicklaget från Vasa valt att hjälpa dem.

"Vi har beslutat att starta en insamling hemma i Vasa för att hjälpa pojkarna och de andra lagen i föreningen." skriver Vasa IFK -04.

Laget kommer att sprida insamlingen via sociala medier. Tanken är att samla in träningskläder och annan fotbollsutrustning. De som vill hjälpa till att kan föra utrustning till Vasa IFK:s huvudkontor.

"Vi önskar att så många som möjligt vill vara med och stöda vår insamling" skriver Vasa IFK -04.

Turneringen har gått bra för laget. De har varit framgångsrika i deras grupp och på torsdag spelar de åttondelsfinal.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan