NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Klok beredskap mot epidemier

Henrik Othman -
Det finns inga ofarliga sjukdomar. Vaccin är en billig livförsäkring.

Efter ett långt uppehåll har Finland registrerat några fall av mässling. I två rapporterade fall i ­Nyslott handlar det om barn som inte vaccinerats.

Vaccinering ger ett effektivt om inte hundra­procentigt skydd mot sjukdomen, och en förut­sättning för att spridningen bromsas är en hög ­vaccinationstäckning.

Mässling smittar mycket lätt; i onsdagens ­Helsingin Sanomat (9.8) säger barnläkaren och emeritusprofessorn Heikki Peltola att en insjuknad smittar ned 15–18 personer.

Täckningen borde överstiga 95 procent. Enligt en artikel på Svenska Yles webbplats understigs det här i 61 hälsovårdsområden i landet. Till de om­rådena hör Jakobstadsregionen där procenten ­ligger på mellan 85 och 90 procent. Det finns små fickor där täckningen går ned till 60 procent.

I Yleartikeln vädrar Markus Granholm, över­läkare på barnavdelningen vid Malmska sjukhuset, sin oro över läget. ”För några år sedan var det väldigt många nyfödda som inte vaccinerades. När de här börjar skolan om ett par år har vi skolklasser, där hälften är vaccinerade. Senast då är epidemin här”, säger Granholm till Yle.

Granholm ser här spåren av den antivaccinationskampanj som pågått ett antal år. ”Vaccinationsmotståndarna har fått mycket utrymme och de har fått föräldrarna att tro på det”, säger han och vänder sig till mor- och farföräldrar och de ­äldre generationerna överlag för att dessa ska ­berätta om hur det var när mässlingen härjade fritt.

Det finns en romantiserande bild av barn­sjukdomar som någonting ”alla” går igenom och skakar av sig som en vårförkylning och som man inte behöver vara orolig för och där man fokuserar på riskerna för vaccinets biverkningar.

Och jo, läser man bipacksedeln räknas där upp en rad biverkningar som kan förekomma.

Precis som för alla läkemedel. Och precis som för vilken medicin som helst handlar det om en ­avvägning – vilken är risken att insjukna om man avstår medicinering och hur allvarliga följder kan det få i förhållande till riskerna för biverkningar?

Om saldot är tillräckligt positivt för medicinen – vaccinet – visar det på ansvarstagande att välja att medicinera.

För vaccinets del tillkommer dessutom det ­kollektiva ansvaret för att uppnå en hög täckning.

Men åter till den romantiserande bilden – ­Heikki Peltola säger i HS att de av dagens föräldrar som tror på den bilden inte har upplevt följderna.

Enligt THL:s beräkningar skulle en av hundra mässlingpatienter insjukna i lunginflammation och en på tusen få hjärnhinneinflammation.

Det låter kanske inte som så mycket. Men om vi finländare inte vore vaccinerade mot mässling och alla insjuknade skulle 50 000 få lunginflammation och 5 000 hjärnhinneinflammation.

Enligt THL skulle detta medföra fem dödsfall om året.

Enligt samma statistik skulle – om vi alltså­ inte­ var vaccinerade – 37 000 insjukna i kik­hosta med ett dödsfall som följd, 27 000 drabbas av scharlakans­feber av vilka en patient skulle dö. ­Stelkrampsvaccinet beräknas förhindra 32 fall om året och bespara oss från 2,4 dödsfall.

Vi vaccineras också mot difteri. HS skriver att 18 000 finländare insjuknade i difteri under ­topp­året 1945, av dem dog 900.

1954 insjuknade 800 finländare i polio,­ av dem dog fem och 45 blev förlamade.­ Tusentals­ finländare­ som växte upp innan­ vaccineringarna­ inleddes lever fortfarande­ med för­lamade ­extre­miteter eller andra ­skador. ­Polio hör till de sjukdomar man nästan lyckats­ ­ut­rota ­genom vaccinations­program, men fortfarande­ ­blossar sjukdomen upp i länder­ som Afghanistan,­ Pakistan,­ Nigeria och Somalia,­ länder där ­vaccinationsprogrammen saboterats­ av ­islamistiska grupper med vidskepliga konspirations­teorier om ­vaccinet.

Smittkoppor hör till den medicinska historiens farligaste sjukdomar, mycket smittosam och med mycket hög dödlighet.

Man beräknar att smitt­kopporna bara under 1900-talet dödade ­300–500 miljoner människor innan man utrotat ­sjuk­domen med vaccin. Det ­sista noterade fallet är från 1978. Men HS skriver­ att Finland fortfarande har ­gammalt vaccin i ­beredskap för hela befolkningen.

Det finns inga ofarliga sjukdomar. Vaccin är en billig livförsäkring.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan