Då skulle sommarloven och semestrarna också bättre följa semestertiderna i Centraleuropa.

Lintilä är beredd att tillsätta en utredning vid Arbets- och näringsministeriet om hur en flytt av sommarlovet skulle påverka turismnäringen.

– Det har även tidigare gjorts utredningar om ändringar av tidpunkterna för skolloven, men de har inte gjorts ur turismfrämjandets eller samhällsekonomins perspektiv. Frågan bör utredas även ur denna synvinkel. Skolstarten infaller nu mitt under den bästa semestersäsongen, säger Lintilä i ett pressmeddelande.

Sommarlovets nuvarande tidpunkt ger andra länder en konkurrensfördel, anser ministern.I Central- och Sydeuropa infaller loven och semestersäsongen huvudsakligen i augusti och delvis i september.

– Skolstarten gör att inrikesturismen minskar redan i början av augusti. Därför minskar många turismtjänster sin kapacitet eller stänger helt just när det rör sig mest utländska turister i Finland. Att förlänga säsongen genom att skjuta fram skolstarten vore mycket viktigt för turismnäringen i Finland, säger Lintilä.

Han konstaterar att frågan har en större samhällelig betydelse och att eventuella ändringar kräver noggrant övervägande och noggranna utredningar av anknytande frågor. Lintilä hoppas på en öppen debatt om frågan.

Enligt Arbets- och näringsministeriet registrerades 670 000 övernattningsdygn av utländska turister i augusti ifjol. Fler övernattningsdygn registrerades endast i juli, 718 323 stycken.