Avsikten med reformen ska enligt organisationerna vara att fördela familjeledigheterna och ansvaret för familjen på ett jämnare sätt och att göra det lättare att kombinera jobb och familjeliv. Dessutom ska sysselsättningen och kvinnors ställning på arbetsmarknaden förstärkas.

Organisationerna anser att lagberedningen ska genomföras i ett trepartssamarbete tillsammans med arbetsmarknadsorganisationerna.

– De mångformiga situationerna inom arbets- och familjelivet och en ökad jämställdhet i hur familjeledigheterna utnyttjas förutsätter mer flexibla sätt att använda sig av familjeledigheterna. Reformen ska också beakta olika familjekonstellationer, säger organisationerna i sitt uttalande.

Organisationerna påpekar att fortfarande bär kvinnor ett större ansvar om skötseln av småbarn. Män utnyttjar endast 1–3 procent av familjeledigheterna som antingen mamman eller pappan kan använda.

– Andelen har inte förändrats under de senaste tio åren. Disproportionen har försämrat kvinnors ställning på arbetsmarknaden genom att hindra utvecklingen av jämlika löner och gjort det svårare för kvinnor att framskrida i arbetslivet och karriären, säger organisationerna.

Enligt organisationerna ska reformen genomföras så att den stöder målet att höja sysselsättningsgraden. Dessutom anser organisationerna att målsättningen bör vara att arbetet står klart tills slutet av nästa år.