– En dålig invandringskontroll är ett politiskt val. De negativa följderna kan undvikas, men det kräver mod och politisk vilja, sade Halla-aho under partiets sommarmöte på tisdagen.

Han påpekade att partiet i flera år har talat om riskerna med en "slarvig" invandring.

"Utnyttjar asylsystemet"

I en intervju med FNB konstaterade Halla-aho att Sannfinländarna stöder underrättelselagstiftningen, men enligt honom räcker det inte. Han menar att problemet är att personer som inte behöver skydd kommer till Finland och att de på så vis utnyttjar asylsystemet.

Om grundlagen ändras på grund av underrättelselagstiftningen ska partiet enligt Halla-aho kräva att lagen ändras så att man kan begräsa papperslösas fria rörlighet i Finland.

– En allmän risk är att personer som inte beviljats asyl försvinner och att ingen vet var de är. Ifall man inte kan utvisa dem till sitt hemland och de inte frivilligt lämnar landet borde man ta personerna i förvar tills det är möjligt att utvisa dem.

Rent bord

Riksdagsgruppens ordförande Leena Meri och Halla-aho betonade också att partiet är enat och att samarbetet fungerar. Efter partimötet i juni hoppade en grupp riksdagsledamöter av från partiet och bildade en egen riksdagsgrupp.

– Gruppen är mindre, men bättre än tidigare. En del av riksdagsledamöterna gick sin egen väg men partiet har inte gått i kras, säger Halla-aho.

Halla-aho nämnde inre solidaritet och det nationella intresset som partiets främsta teman.

– Med det nationella intresset menar vi att makthavarnas uppdrag är att i första hand bevaka finländarnas intressen, sade han.

Med inre solidaritet menar partiet enligt Halla-aho att inga finländare oavsett ålder, hälsotillstånd, bostadsort eller inkomster ska lämnas efter.