– Resultatet är cirka 1,5 miljoner större än motsvarande period 2016. Resultatet kan betraktas som bra med ett extra plus, säger bankens verkställande direktör Ulf Nylund.

Bankens tillväxt har hållit jämn takt de senaste åren och rörelsevinsten på 5,3 miljoner euro under halvåret är något större än för de första sex månaderna under treårsperioden 2014-2016.

Nylund säger att även om tillväxttrenden är fortsatt positiv kan det alltid gå ännu bättre.

– Vi har lyckats bromsa kostnadsutvecklingen överlag, förutom då det gäller satsningar på digitalisering som gjorde att kostnaderna som helhet steg med 265 000 euro.

Under början av året ökade aktiviteten på bostadsmarknaden rejält. Under det första halvåret lyftes nya bostadslån för 38 miljoner euro. I slutet av juni låg bostadslånestocken på 447 miljoner euro, vilket är 0,4 procent mindre jämfört med motsvarande tid förra året.

Under årets sex första månader gjorde bankens fastighetsförmedling OPKK 50-60 procent fler affärer än under motsvarande period 2016.

Gällande kreditefterfrågan var den fortsättningsvis stor under våren. Kreditefterfrågan på 79,8 miljoner euro är i linje med fjolårets 81,1 miljoner euro.

– Trots goda siffror finns det osäkerhet i luften då det gäller jord- och skogsbruk samt pälsdjursnäringen. De båda näringarna har det ganska tufft för tillfället.

Nylund ser med oro på det växande antalet personer med betalningsstörningar. En oroväckande trend som Vasa Andelsbank stöter på bland kunderna varje vecka.

– Allt fler spelar på nätet och tar dyra så kallade VIP-krediter via nätet för att kunna spela ännu mer. Det här jag pratat om flera gånger tidigare men det bara fortsätter, säger Nylund som ser positivt på diskussionen om ett positivt kreditregister.

Ett positivt kreditregister innehåller dels information om betalningsstörningar, dels uppgifter om lånebelopp och ändamålet för lånet.

Under början av året ökande antalet ägarkunder i Vasa Andelsbank och var i slutet av juni totalt 22 430.