Berner säger att parterna enats om regelbundna möten under processens lopp. Dessutom ska en styrgrupp grundas som har i uppgift att stöda reformen. I den ingår representanter för Lokmannaförbundet och FFC.

– I dag har vi skapat en diskussionskontakt med transportbranschens fackförbund och med de aktörer som här representerar VR:s personal. Det handlar om att vi har en möjlighet att vid sidan av officiella arbetsgrupper också skapa en inofficiell dialog, sade Berner till journalister efter mötet.

Ordförande för Lokmannaförbundet, Tero Palomäki, ser det som positivt att det getts en chans att diskutera direkt och konstruktivt om reformen.

– Det är viktigt för oss att vi får en kanal. Det här är en mycket stor reform och vi ser många hotbilder i den.

Problemet kom fram

Lokmannaförbundets protest orsakade stopp i tågtrafiken i förra veckan. Palomäki säger att nya protester inte planeras just nu.

Palomäki kan inte säga om protesten var lönsam för lokförarna.

– Jag vet inte om den främjade frågan, men ganska bra fick vi fram vårt problem. Diskussionen har i alla fall varit bra, med responsen i beaktande. Det är så klart tråkigt att vi måste gå så långt.

Enligt Palomäki har man lovat ge utredningarna som ligger bakom reformplanerna till arbetarsidan. Minister Berner kan ännu inte säga när de kan publiceras.

Lokförarna är oroliga för sina jobb och irriterade över planen att spjälka VR så att också ett separat materielbolag grundas.