Forsskåhl uppger för FNB att Arcada var lockande för henne på grund av den möjlighet som positionen erbjuder att slå vakt om finlandssvenska intressen.

– Arcada är en svenskspråkig skola och jag har ett brinnande intresse för att bevaka svenska frågor i Finland. Genom att leda Arcada på ett framgångsrikt sätt kan jag bidra till att bevara det finlandssvenska, säger Forsskåhl.

Enligt Forsskåhl har Arcada en central roll i det finländska samhället som svensk utbildningsinstitution och hon anser att högskolan har stor utvecklingspotential.

Forsskåhl kommer att sätta sig in i styrelsearbetet och ledningen av Arcada från och med hösten, men tillträder den 15 maj 2018 som rektor och vd. Henrik Wolff lämnar då högskolan efter 23 år som rektor.

– Jag är glad att jag under det kommande läsåret har möjlighet att grundligt sätta mig in i Arcadas verksamhet och strategiarbete innan jag tar över ansvaret på heltid.

Forsskåhl säger också att det är viktigt för henne att avsluta pågående forskningsprojekt och lämna över olika nuvarande uppgifter och ansvarsposter på ett smidigt sätt.

– Jag kommer också att ägna året åt att skapa mig en heltäckande bild av yrkeshögskolebranschen i Norden, säger Forsskåhl.

Blev professor i augusti

Forsskåhl tillträdde som professor i nordiska språk vid Helsingfors universitet så sent som den första augusti i år, det vill säga för mindre än en månad sedan. Enligt Forsskåhl var det inte var lika plötsligt som det kanske ser ut.

– Båda processerna började ungefär samtidigt, och båda var väldigt långsamma, säger hon.

Styrelsens mål var att hitta en ledare med en klar vision.

– Målet med rekryteringen av ny rektor och vd för Arcada har varit att hitta en kompetent och erfaren ledare med mångsidig kunskap om högskolesektorn och en tydlig vision om framtidens Arcada. Vi ser Mona Forsskåhl som en inspirerande ledare, som kan leda Arcada till fortsatt ökad kvalitet i utbildning och forskning och till tillväxt i en föränderlig högskolevärld, kommenterar styrelseordförande Arne Wessberg rektorsvalet i ett pressmeddelande.

Uppdraget som rektor och vd för Arcada söktes av sammanlagt 18 personer.