Transportstyrelsen drog in Nextjets transporttillstånd på grund av skral ekonomi. I stället fick bolaget ett temporärt tillstånd som gav dem tre månader på sig att fixa ekonomin.

Nextjet meddelar nu via ett pressmeddelande att ägarna skjuter till med mera pengar. En nyemission ger 42,5 miljoner svenska kronor (ungefär 4,5 miljoner euro) i ett första skede för att stärka finanserna. Parallellt ska bland annat en modernisering av flottan ske där första steget är avyttring av två flygplan som ytterligare stärka bolaget finansiellt, heter det i pressmeddelandet. Bolagets ägare har ett omfattande effektiveringsprogram som ska sänka kostnaderna och öka intäkterna bland annat genom en högre nyttjandegrad av flygplansflottan. Totalt kommer bolaget att kapitaliseras med 70 miljoner svenska kronor (7,4 miljoner euro).

Flygbolaget har under de två senaste åren dragit på sig stora skulder, sammanlagt 40 miljoner svenska kronor. Speciellt 2016 blev dåligt. Men enligt bolaget har resultatet i år varit mycket bättre.

Nextjet har sedan 2014 flugit på rutten Kronoby-Arlanda och i fjol breddades ägarbasen i och med att Herrfors Ab och Air Åland gick med som nya ägare. Det gav då bolaget möjlighet att flyga vidare. Nu skjuter man till med mera pengar för att rädda verksamheten.