Jokinen, 58, har varit ansvarig chefredaktör för Aamulehti sedan 2010. Före det jobbade han som ansvarig chefredaktör och utgivare för Satakunnan Kansa 2001–2010 och i chefsuppgifter på Helsingin Sanomat. Jokinen har kandidatexamen i humanistiska vetenskaper. Yles styrelse betonar Jokinens långa journalistiska erfarenhet. Han har erfarenhet främst av tidningar, men det sågs inte som en avgörande brist, enligt styrelseordföranden Thomas Wilhelmsson.

– Det allra viktigaste för oss alla är en stark journalistisk kompetens och stark erfarenhet av ledarskap, säger Wilhelmsson till FNB.

Han säger att Yle har tillräckligt med personal som kan etermedier. Wilhelmsson säger att Jokinen också har mycket erfarenhet av organisationsreformer.

– Vi lever i en värld där medierna utsätts för kraftigt tryck och där digitaliseringen förändrar vår verksamhet på ett djupgående sätt. I det sammanhanget är en stark ledarskapserfarenhet till nytta.
Wilhelmsson säger att styrelsen inte medvetet sökte en ny chefredaktör utanför huset.

– Både interna och externa kandidater stod på samma streck.

Aamulehti skriver att Jokinen inte själv sökte tjänsten utan blev kontaktad av en rekryterare. Rekryteringen av en ny chefredaktör för Aamulehti inleds omedelbart, skriver Alma Media i ett pressmeddelande.
Marit af Björkesten som varit tillfällig chefredaktör för Yle sedan Atte Jääskeläinen avgick sökte inte jobbet, skriver Svenska Yle. Hon återgår till posten som direktör och ansvarig utgivare för Svenska Yle när Jokinen tillträder.

Terrafameskandal i bakgrunden

Yles chefredaktör ansvarar för den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamheten och är medlem i ledningsgruppen. Chefredaktören rapporterar till Yles vd Lauri Kivinen. Jääskeläinen avgick i maj efter att i flera månader stått i navet för uppståndelsen kring Yles rapportering om gruvbolaget Terrafame. Opinionsnämnden för massmedier prickade Yle för att ha överlåtit den journalistiska beslutanderätten till utomstående i rapporteringen. Jääskeläinen förnekade att så skulle ha skett.

Opinionsnämndens beslut gällde ordern om att sluta behandla nyheten om att statsminister Juha Sipiläs (C) barn var ägare till ett bolag som fått en beställning av Terrafame. Ordern kom efter att Sipilä skickat tiotals mejl till reportern som skrivit nyheten och andra på Yle.

Det som fick droppen att rinna över bägaren var en intervju som Jääskeläinen gav till Helsingin Sanomat i maj. Där sade han att Yle kan överväga att lämna Opinionsnämnden. Strax efter att intervjun publicerats avgick Jääskeläinen. I augusti rapporterades det att Jääskeläinen blir gästforskare på Reuters-institutet vid Oxfords universitet i Storbritannien.