Hejarop och applåder avlöser varandra i gymnastiksalen i Suvilahden koulu. De blandas med argsinta skrik och dova dunsar från en ilsket stampande fot. Luften är unken eftersom ventilationen är avstängd. Kaffedoften täcker delvis lukten av svett. Den lokala badmintonklubben Vaasan Sulkis arrangerade i lördags en juniorturnering i Sunnanvik. Endagsturneringen, som även hade skilda klasser för vuxna, lockade 70 deltagare. - Jag är mycket nöjd. Antalet deltagare överskred förväntningarna, säger Timo-Jaakko Saarikoski, sekreterare för Vaasan Sulkis.

Publiken trivdes

Det är inte bara antalet spelare som är stort. Typiskt för juniortävlingar är att många föräldrar följer med för att se sina barn spela. Dubbla bänkrader vid väggen gör att alla ryms in i salen. Det är genom turneringar som denna som föräldrar till badmintonspelande barn kan träffa varandra med jämna mellanrum. Medan barnen spelar sörplar mammorna och papporna kaffe vid sidan om planerna och småpratar. - Jag lade märke till att stämningen i salen var bra, i och med att människorna sitter så nära varandra, säger Saarikoski. I pojkarnas enda omklädningsrum är det däremot nästan för trångt. Vinterrockarna hänger på varandra och golvet är en villervalla av skor. Här doftar det inte kaffe.

Guld till Karleby

I tävlingens högsta singelklass, juniorernas A-klass, spelade 13-åriga Oliver Hagnäs från Karlebyklubben SC Kokkola hem guldet. Den färska vinnaren verkade överraskad över framgången men tog det hela med ro. - Jag tycker det gick bättre än väntat, konstaterar Hagnäs efter att ha tagit emot priset. Hagnäs styrka låg i hans solida grundslag. I juniormatcher är nyckeln till segern ofta att kunna pressa motståndaren långt bak i banan. Hagnäs tvingade sina motståndare att röra sig över hela planen. - Jag spelade lite mer aggressivt än tidigare, och försökte placera bollen. Hagnäs åkte tillbaka till Karleby tillsammans med sina klubbkamrater. Med en turneringsseger i bagaget kändes hemvägen knappast alltför lång. På G:s reporter deltog i vuxenklassen i turneringen. GoPro-kameran erbjuder bild och ljud direkt från plan: