Han snodde bollen av ett sjabblande RoPS-försvar vid mittlinjen, satte fart med jägarna hack i häl och chippade till slut in bollen bakom målvakten Saku-Pekka Sahlgren. Kula skrattar då han lämnat planen: – Det är inte alla matcher jag gör ett sådant mål, säger han. Och det var hans mål i åttionde minuten som definitivt punkterade matchen. – Jag upptäckte att de inte var riktigt på samma våglängd i passningarna. Jag chansade, stack och de passade mig rakt i fötterna. – Jag drev bollen ganska långt och funderade hur jag skulle orka, men det gjorde jag. Jag kom en aning ur vinkel, men kunde chippa in bollen, säger Kula. Åtta minuter före 2–0-målet fick Steven Morrissey utdelning. Han sköt med kraft in 1–0 på Cornelius Stewart framspelning. Det blev ett lyckligt slut på en match där VPS första halvlek var en mardröm. VPS-spelarna var steget efter på sega ben och RoPS vann de flesta bollarna. – Första halvlek var lite rörig, men vi spelade bättre i andra halvlek. VPS hade väldigt svårt att komma till skott i första halvlek. Det enda skottet på mål hade Morrissey i fyrtiotredje minuten, men då var också Sahlgrens räddning bra. I övrigt var Morrissey hårt uppvaktad av RoPS-försvaret med diverse knuffar i ryggen, men domaren Jani Laaksonen hade en kväll då han hellre friade än fällde. Det var ingen lysande fortboll de 1 476 på Sandvikens läktare fick se i andra halvlek heller – men VPS spel blev bättre. Laget hade också fem avslut på mål, varav två gav resultat. – Vi kom inte in i matchen i första halvlek och vi hade det besvärligt. Men i andra halvlek hade vi kontroll på matchen, säger VPS tränare Olli Huttunen. Ungefär så ser också RoPS-tränaren Juha Malinen på matchen. – Vi spelade bra i första halvlek och VPS hade svårt att få tag i spelet, men i andra halvlek var VPS bättre. Vi saknade farligheten framåt, säger Malinen. VPS snackade igenom situationen i halvtid. – Vi kom fram till att vi måste vårda bollen bättre och röra oss för att bli spelbara. Och vi skulle hålla bollen bättre för att komma till anfall, säger Kula. Huttunen konstaterar att så här har det ofta sett ut – att andra halvlek är bättre än den första. – I halvtid gick vi igenom de individuella rollerna. Sist och slutligen visste varenda spelare själv att han kunde bättre än i första halvlek, säger Huttunen. Ingen i VPS gjorde någon stormatch. Bäst var vänsterbacken Jesper Engström. Han är stabil i match efter match och gör sällan misstag. Det gjorde han inte mot RoPS heller. Och som helhet höll VPS-försvaret bra mot RoPS. Det är inte där den stora bristen är – problemet är lagets offensiva spel. Och i synnerhet den sista biten fram mot avslut – och avsluten. Efter arbetssegern mot Rovaniemilaget är VPS sexa i ligatabellen då fem matcher återstår. – Tack vare segern tog vi ett steg mot fjärdeplatsen, säger Kula. Det är VPS målsättning i höst då laget inte längre kan blanda sig i medaljstriden. Då det inte blir någon uppföljning på fjolårets medaljfest hoppas VPS åtminstone på en chans att få spela kval till Europa League nästa sommar. Åtminstone kom det inga bakslag i jakten på fler poäng inför söndagens bortamatch mot MyPa, men fem spelare är en varning från en avstängd match. Bland dem de två mittbackarna Timi Lahti och Ville Koskimaa.