Kristian Vuojärvi från Helsingfors är kapten i det finländska kocklandslaget och han om någon har koll på mattrenderna. Enligt honom är årets största trend hamburgare. Vänta en sekund nu. Har vi inte ätit hamburgare i åratal? – Hamburgare är fortfarande i ropet. Och intresset bara växer. Hamburgarna har flyttat in i finrummet och är numera given på de femstjärniga hotellens á la carte. I dag har konsumenterna ett större intresse för råvarorna i burgaren. Det ska vara inhemskt kvalitetskött och bra bröd. – En bra grillad biff, ett gott lättrostat bröd och grundkryddor. Det är allt som krävs. Vissa trycker i för mycket grönsaker och chilimajonnäser, säger Vuojärvi. Ja, gott är det. Men Vuojärvi erkänner: Som kock är det inte så värst kreativt utmanande att laga hamburgare. – Vi lagar ju så många. Det är svårt att komma med så mycket nytt vid varje tillagning. Själv äter han ofta och gärna ute på restaurang. Det är ett av flera sätt att få ny inspiration i jobbet. Och om det finns en färdigt komponerad meny väljer han den. – Man ska våga lita på kocken. Han är professionell och kan välja ut det bästa från menyn och komponera en helhet. I januari besökte Kristian Vuojärvi Vasa, men hann inte besöka några restauranger i stan förutom en. Han lade all sin tid på kökspersonalen i Fondis kök för att ge dem ny inspiration och lära ut hur man jobbar effektivare i köket. – Oftast får salspersonalen utbildning och får lära sig mer om viner, drinkar och kaffe. Kökspersonalen måste stå på egna ben och söka i kokböcker eller på nätet. Och är det någon man ska ta hjälp av så är det väl kaptenen i kocklandslaget. Vuojärvi har varit kapten sedan 2013 och i höst är det dags för OS i tyska Erfurt. Landslaget består av tolv kockar som tränar två långhelger i månaden. Totalt åtta timmar per månad. – Det är tufft och slukar all fritid. Men när man en gång kommit med i laget vill man inte sluta. Det går bra för Norden i tävlingarna. Senaste kock-OS fanns alla nordiska länder med bland de tio bästa. – Skandinavisk mat är supertrendigt. Det äts överallt. Vuojärvi lägger till ännu en trend på listan. – Äkta mexikansk mat är väldigt inne. Vi snackar alltså inte om texmex, utan autentisk mat. Vi tar alltså farväl av de färdiga kryddblandningarna och salsaburkarna 2016. Eller gör vi?