Morbid Evils spelar tillsammans med två andra tunga band på Hullu Pullo i Vasa på fredag.

Keijo Niinimaa är en punkare av rang som varit med i spelet länge. Vid sidan om sin huvuduppgift som sångare i grindcorebandet Rotten Sound (från Vasa) spelar han även i sludgebandet Morbid Evils. Han arrangerar en turné under våren där Morbid Evils delar scenen med olika band i varje stad - band som Niinimaa har mött längs vägarna. Turnén kallar han för "Sairaalloinen paha kiertue", eller en sjukligt farlig turné.


Vad kan publiken förvänta sig av spelningarna?

- Kvällen börjar med en käftsmäll när Supreme Havoc från Seinäjoki drar i gång med sin hardcorepunk. De låter som Motörhead med turboväxel. Efter det spänner Ravage Ritual greppet ytterligare med sin än mer mörka punk. Till sist drar Morbid Evils ner tempot med en vägg av nerstämda instrument som dränker alla i låga frekvenser.


Är Vasa en bra konsertstad?

- Jag har många erfarenheter av Vasa, åt ett håll eller annat. Publiken är öppnare nu än på 90-talet. De gömmer sig inte bara längs med väggarna utan deltar mer aktivt. Vasapubliken är samtidigt svår eftersom banden ofta får jobba hårt för att få publiken uppvärmd. Men när gänget är i gång minns ofta publiken bandet längre än genomsnittet.


Om jag skulle försöka förklara åt min mormor hurdan musik som spelas på fredagen - vad skulle jag säga då?

De två första banden låter som när man slänger in sten i tvättmaskin när centrifugen går för fullt. Morbid Evils både låter och känns som när en ångvält rullar över ditt ansikte. När din mormor har kommit över den första chocken tror jag att hon hittar mycket annat i musiken också. En enorm vägg av ljud där vardagsstressen inte är välkommen, där man kan härja runt i moshpiten, vifta på håret och njuta av känslorna som ljudvågorna frammanar.