Berätta, vem är du? – Jag är Vasabo, 28 år gammal och jobbar som försäljningschef på HSS Media sedan januari i år. Innan dess jobbade jag som risk manager på ett bettingbolag i London i två år. Jag har hela livet haft ett starkt fotbollsintresse och har både spelat och fungerat som tränare i Vasa IFK. Numera spelar jag i Kungliga Wasa. Jag kollar också på fotboll nästan varje dag, mest allsvenskan, Veikkausliiga och lägre divisioner i Finland. Men jag har inga speciella lag som jag följer längre – jag ser på allt!
Har du kommenterat fotbollsmatcher tidigare? – Nej, det här är första gången, så lite nervöst känns det nog. Som yngre var ju fotbollskommentator ett drömjobb. Jag har inte förberett mig något extra nu, jag tror det kommer automatiskt – jag har sett och lyssnat på så många fotbollsmatcher. Den största utmaningen blir väl att kunna hålla ett jämnt flöde med vettig information. Jag tycker själv att en bra kommentator är lugn och berättar relevanta saker och inte svamlar för mycket.
Vad har du för förväntningar på torsdagens derby? – Det ska bli sjukt intressant att se hur SJK reagerar efter den dåliga starten på veckan. Det blir också intressant att se VPS nya spelstil och om de orkar hålla den hela matchen. Det är spännande det VPS håller på med och försöker införa, den här säsongen kommer helt säkert att gå bättre än den förra. Det är bra för hela Vasafotbollen att man satsar på mera spelande fotboll och inte bara sparka och spring. Jag hoppas Petri Vuorinen vågar hålla det här spelsystemet hela säsongen så ska det förhoppningsvis snart bära frukt. – Jag tror matchen slutar 2–1 till SJK, som är och har ett bättre lag för tillfället. VPS behöver ännu växa till sig i sitt nya system – men de får gärna bevisa mig fel. Matchen sänds här, med start klockan 18.15 på torsdag.