Tappara kopplade greppet om finalserien genom gårdagens seger och leder med 3–2 i matcher. Backen Lauri Taipalus gav HIFK ledningen i första perioden. Backen Aleksi Elorinne kvitterade i andra och yttern Jere Karjalainen satte segermålet då fem minuter återstod av tredje perioden Bara sekunder innan 1–2-målet hade Tappara sex utespelare på isen. Backen Tuukka Mäntylä försökte byta, men krockade med en av domarna på vägen till avbytarbåset. Fem andra Tapparaspelare deltog i spelet med Mäntylä kvar på isen. – En riktigt beklaglig situation. Enligt regelboken var det fel byte, säger FM-ligans matchövervakare Rami Savolainen till FNB. Minuterna efter matchen konstaterade han i en tv-intervju för Nelonen Pro att inget regelbrott skedde före segermålet. Kring en halvtimme senare låter det annorlunda, men han försvarar ändå domarna. – Mäntylä krockade med huvuddomare (Stefan) Fonselius och föll. I annat fall hade det varit frågan om ett helt normalt byte, säger Savolainen. Backen Nick Plastino spelade fram till Karjalainens segermål. Savolainen betonar att just de två spelarna inte bidrog till det misslyckade bytet. – Det är tyvärr frågan om en mycket ovanlig och olycklig situation. Om vi hade gjort tvärtom, alltså blåst för fel byte, skulle vi också få stå här och förklara oss, säger Savolainen till en tätt samlad journalistkår. Tapparatränaren Jussi Tapola hade inte kollat segermålet på video då han uttalade sig, men räknade ut­gående från den högljudda hemma­publikens protester med att det kan ha varit frågan om fel byte. Han t­ycker domsluten i så fall jämnat ut sig, då Teemu Ramstedt fick ett mål godkänt trots offside i finalmatch nummer tre. – Vi gjorde inget stort nummer av det tredje målet (3–0) då. Jag förstår att det här grämer HIFK. Nu mäts domararbetets tålighet, för det här ska inte ha några följder för tis­dagens match, säger Tapola. Tapparas seger var trots det tveksamma segermålet inte alls oförtjänt. – Vi hade en uppåtgående kurva. Andra och tredje perioden var bra, säger Tapola. HIFK:s tränare Antti Törmänen skällde ut domarna totalt i tv-intervjun direkt efter matchen och tar inte tillbaka något efteråt heller. – Ur den vinkeln som jag såg situationen fanns det inga andra alter­nativ än fel byte. Det här är svårt att begripa, säger Törmänen.