John Henriksson vill inte sy med maskin, det skulle vara att förlora charmen med hantverket. I stället syr han väskor, plånböcker och fodral för hand i läder som på sina ställen är tre lager tjockt. –Vem som helst kan göra det, man behöver bara en syl, nål och tråd, säger han. Ja, det låter enkelt när han förklarar hur han syr men det ska också till en hel del tålamod, precision och tankearbete. Läder är ett dyrt material och man vill inte sy fel många gånger. Fast Henriksson syr sällan fel. För att undvika det gör han först en modell i papper och försäkrar sig om att måtten stämmer. –Papper och läder är likartat på det sättet, det rör inte på sig. Så när mallen är klar är det bara att sy ihop väskan och det är den enkla biten. Han hittade sin hobby när han inte hittade ryggsäcken han ville ha – inte till salu i Europa i alla fall. Då vände han sig till Youtube och kollade upp hur man syr sin egen väska. –Det kan ju inte vara så svårt, tänkte jag. På Youtube finns mängder med klipp och på den vägen är det. Tidigare har Henriksson gjort knivfodral, så läderarbete var inte alldeles nytt.
Ryggsäcken som John Henriksson sydde allra först.

Ryggsäcken som John Henriksson sydde allra först.

Han hittade en bild på ryggsäcken han ville ha och gjorde en egen modell av den. Det tog lång tid att sy väskan klar men sedan den blev färdig har han använt den en hel del, som under ett besök i Helsingfors när han bland annat svängde in i Luis Vuitton-affären. –Där frågade en kund var jag har köpt min väska. Svårast är att få tag på bra läder. Det finns få garverier i Finland som tillverkar läder lämpligt för väskor och Henriksson beställer lädret från exempelvis England. Det är noga med uträkningen av läderåtgången. Läder från olika djur ser olika ut och man kan inte skarva mellan två olika lädersidor, som det heter, utan att det syns.
Förberedelserna tar mest tid. För att få till snygga sömmar använder John Henriksson ett verktyg som ger exakt samma avstånd mellan stygnen. Med en syl gör han sedan hål som han trär sytråden igenom.

Förberedelserna tar mest tid. För att få till snygga sömmar använder John Henriksson ett verktyg som ger exakt samma avstånd mellan stygnen. Med en syl gör han sedan hål som han trär sytråden igenom.

Att lädret kommer från djur är något som Henriksson gillar och han uppskattar att man ser spår av ärr och hudbristningar i lädret. –Min stil är traditionell och klassisk och jag kommer aldrig att tillverka något i exempelvis blått eller rött. Jag gillar att användningen syns, det blir bara snyggare med lite skavanker, säger han. Han poängterar samtidigt att han inte gör egen design utan tar inspiration av modeller som redan finns ute på nätet.
Den senaste väskan i John Henrikssons produktlinje. Lädret kommer att mörkna med tiden.

Den senaste väskan i John Henrikssons produktlinje. Lädret kommer att mörkna med tiden.

Nu hoppas Henriksson att fler ska hitta till lädersömnad. Med ett större intresse ökar också tillgången på läder, verktyg och metalldelar till remmar och slag. För tillfället gör han inga beställningsjobb eftersom arbetet är så tidskrävande. –Jag gillar att det tar tid och det är som terapiarbete för mig. När jag är klar med en produkt har jag redan nästa mall i åtanke. Det gedigna hantverket gör att väskorna har en lång livsstid. –Det är väskor av hög kvalitet och de håller minst 50 år, säger han.