I praktiken handlar det om att riksdagens grundlagsutskott har lyckats stoppa delar av lagförslag som strider mot grundlagen och rättsväsendet har kullkastat de grövsta tolkningarna av gällande lagar.

– Regeringen basunerar ut att Finlands dragkraft som asylland ska minskas. Man skulle kunna föreställa sig att tjänstemännen inte kan undgå att märka att budskapet upprepas hela tiden. Jag tycker här finns en klar spänning mellan den politiska viljan och de juridiska ramarna, säger Ojanen.

Högsta förvaltningsdomstolen gav på onsdagen två beslut med olika innebörd om möjligheterna att sända tillbaka två irakiska män. Det första beslutet var att man kan skicka en irakisk man tillbaka till Irak och det andra att man inte kan det. Båda besluten vittnar om att individens bakgrund ska utredas och bedömas omsorgsfullt.

Förvaltningsdomstolen kom förra veckan med ett beslut enligt vilket en sunni som flyttat från Mosul inte kan återsändas till Bagdad eftersom denna i så fall skulle kunna anses vara en IS-krigare eller IS-anhängare. Migrationsverket skulle ha sänt honom tillbaka.

Ojanen anser att de här domstolsbesluten innebär att man måste ta det lugnt i de lägen där det handlar om att skicka tillbaka människor till Irak.

– Man kan ändå inte utgå från att Irak som helhet är ett så osäkert land att man inte kan skicka tillbaka någon i någon som helst situation, säger Ojanen.

Som exempel på rakryggad handling av grundlagsutskottet nämner Ojanen förslaget om invandrarnas integrationsstöd, som utskottet torpederade. Ifall förslaget hade blivit lag skulle stödet ha minskat till 90 procent av arbetsmarknadsstödet.

Orsaken till grundslagsutskottets beslut var att regeringens förslag skulle ha försatt arbetslösa som fått asyl i en ojämlik ställning jämfört med arbetslösa finländare.

Migri: HFD bekräftar vår linje i huvudsak

Migrationsverket meddelar att HFD:s beslut inte förändrar asylbesluten speciellt mycket. HFD ansåg att en av de irakiska männen måste beviljas asyl, men verket anser att det handlar om bedömningen av en enskild persons situation.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut går ganska i linje med hur vi hittills gjort, säger överinspektör Jaakko Reinikainen.

Migrationsverket meddelade förra veckan att linjen ändras när förvaltningsdomstolen gav sitt avvikande beslut om att sända tillbaka en man från Mosul.