Det blev oerhört tajt men Eemeli Salin förlöste Finland med sju sekunder före slutsignalen i Riga på lördagen. Finland blev klart för VM-final i innebandy.
Den dramatiska semifinalen mot Tjeckien slutade 4–3.

– Jag visste i bakhuvudet att några sekunder återstår. Jag tänkte att nu ska jag försöka och skjuta. Och bra att jag gjorde det, sade den 195 centimeter långe Salin.

Han lät ändå lättad, precis som de övriga i laget. Det är så länge sedan som 2004 som Finland senast spelat om bronset. Från den truppen återstår endast Tatu Väänänen, Mika Kohonen och Tero Tiitu.

– Eemeli tog på sig avgörarens mantel. Vi har som tur är bredd. Och nu är vi i final, säger kaptenen Väänänen.

– Vi visade verkligt tuff inställning i slutet. En av stenarna i vägen för mina drömmar vändes. Och nu är vi i final, säger 39-årige legendaren Kohonen.

Finland är klart för final men vägen dit var inte så solklar. Finland var klart dominerande i första perioden och Sami Johansson och Miko Kailiala gjorde mål.

Men läget förändrades snabbt efter finländskt slarv. Tjeckien reducerade och var ett mål ifrån, Johansson hade också hunnit göra kvällens andra mål.

– Tanken var att vi skulle vara noga när vi hade bollen. Det var vi också, Tjeckien gjorde nästan inga kontringar. Men så gjorde vi bort oss bakom vårt eget mål ett par gånger och Tjeckien gjorde två gratismål. Sådant har man inte råd till i de här matcherna. Då förändrades matchen, sade chefstränaren Petri Kettunen.

Daniel Sebeks kvittering i tredje perioden skulle ha kunnat krossa Finland men istället bet spelarna ihop tänderna och kämpade.

– Vi visste att Tjeckien är bra när det kommer i extas. Vi slutade ändå inte tro. Vi försvarade och hittade egna killar och de bästa lägena, sade Salin.


På söndag är det dags för den åttonde VM-finalen genom tiderna mot Sverige, som vunnit matcherna 6–2.

– En njutningsfull dag, på alla sätt. De två år vi alltid jobbar med VM-projektet kulminerar i det här målet, säger Väänänen.

Finalen blir spännande även om Sverige, som var överraskande darrigt mot Schweiz i sin semifinal, är den klara favoriten.

– Försvaret är vår grund, säger Salin.

– Det börjar alltid med försvaret och kontringar och effektivitet. Såsom historien visat är matcherna mellan Finland och Sverige enmålsmatcher, säger Kohonen, som är klar för sin åttonde VM-final.
Den sista stenen ska vändas, till och med med våld.

– Om läget i dag ännu är 50–50, försöker vi vända det till 51–49 till oss, och det räcker ju, säger veteranen.