För att få kontinuitet i arbetet med att förebygga droganvändning bland unga borde en ansvarsperson utses. En skild pott pengar borde också budgeteras för arbetet.Det anser vård- och omsorgsnämnden i ett utlåtande om en fullmäktigemotion inlämnad av Linda Pellfolk (SFP).

Pellfolk efterlyser öronmärkta pengar för förebyggande arbete. Bakgrunden är att den senaste undersökningen bland finländska skolungdomar visade att användningen av droger ökat i Närpes.

En del arbete har gjorts. I våras riktades en informationskampanj till föräldrarna för elever i årskurs 6. Fältarbetare har också rört sig bland ungdomar exempelvis på festplatser, men anses vara resurskrävande.

Nämnden lyfter även fram Café Albert, men anser att det överlag saknas vuxna och föräldrar som rör sig bland ungdomarna.

Någon entydig förklaring till varför droganvändningen ökat finns inte. Familjeomsorgschefen Yvonne Lindén lyfter fram frågor kring om tillgängligheten ökat, om inställningen till riskerna förändrats, och om droger blivit billigare.

Det behövs lättillgänglig fakta för att också föräldrarna ska kunna prata med barnen hemma om alkohol- och droganvändning, enligt nämnden.