– När jag fick höra om rollen visste jag att den var menad för mig. Jag ville göra en annorlunda död: en glad och sprudlande gestalt som går i underbara kläder och ler mycket. Jag ville att gestalten är så levande som möjligt.

Filmens andra huvudroller spelas av Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley och Kate Winslet Tillsammans berättar de den rörande historien om en pappa som förlorar sin dotter och börjar skriva brev till Döden, Kärleken och Tiden.

– Det här är en film som är lagom speciell och inte full med självklarheter. Det är ett fantastiskt koncept att en stor sorg och tragedi kan bli till något vackert. Filmen har spännande vändningar och den var rolig att göra.

Mirren tar sig an varje roll på sitt eget sätt.

– I fönstret till en vintageaffär i New York såg jag en gammal Grateful Dead-t-shirt som på något sätt fogade samman alla tankar i mitt huvud. När man spelar en så stark gestalt som döden är helheten ytterst viktig. Kostymeringen har en nyckelställning för om den går åt pipan kan hela rollen göra det.

– Det låter knasigt men det är sant.

Vid samma tid som Mirren hittade t-shirten fick hon också tanken att döden borde bära något blått. Kostymörerna gillade tanken och slutresultatet syns i filmen.