Sedan Vasa i rond ett förlorade slaget om fulljourssjukhus ligger fokus nu på förordningarna som kommer att slå fast graden av centralisering. Samlingspartiets ordförande, finansminister Petter Orpo, besökte Vasa centralsjukhus på lördagen för att gjuta olja på vågorna. Enligt Orpo kommer specialiteterna också i framtiden att vara kring tio.

Orpo bedyrade att det inte finns skäl till oro för centralsjukhuset och upprepade hur starkt hans parti jobbat för den så kallade paragraf 50 som gör att Vasa och Åbo kan komma överens om patientströmmarna.

Genom det konstaterandet bekräftar Orpo samtidigt att den ursprungliga planen gick ännu hårdare åt VCS. Den tanken förstärks ytterligare av den rapport som Statsrådet kommunikationsavdelning publicerade i oktober, där en utredning genomförd av Nordic Healthcare Group visar förslag på att hundratals operationer på årsnivå skulle flyttas från såväl Vasa som Karleby till sjukhuset Seinäjoki. Det alternativet skulle ha varit ett dråpslag speciellt för Karleby, men också för Vasa.

Tydligen har österbottningarnas starka protester tvingat regeringen att backa en del.

Orpo betonade också att besluten inte hotar de språkliga rättigheterna på något sätt. Han kunde dock inte besvara detaljfrågor om hur man i Seinäjoki ska garantera språkservicen i praktiken.

Också president Sauli Niinistös kraftiga markering i samband med stadfästandet av jourlagen visar att även han tagit österbottningarnas oro på stort allvar. Samtidigt kan man utgå ifrån att presidenten noggrant också undersökt andra alternativ att agera, men kommit fram till att tillägget var, inom ramen för presidentens befogenheter, det starkaste sättet att tvinga regeringen ta ansvar för sina beslut.

Enligt inrikesminister Paula Risikko (Saml), som också deltog i Vasabesöket, är frågan på Social- och hälsovårdsministeriets bord och att frågan om vård på modersmålet även bör lyftas fram vid universitetssjukhusen, vilket i sig skulle vara en välkommen förbättring. Ministeriet kommer att slå fast kriterierna rent konkret.

Den hårda debatten i lagbehandlingen och presidentens markering om språket verkar ha haft betydelse. Nu kan man i förordningarna ta språket i beaktande och trygga stora delar av verksamheten i Vasa.

Det orättvisa jourbeslutet till trots var det ändå viktigt att minister Orpo besökte Vasa. Det skulle ha varit bekymmersamt om han inte hade gjort det.

Det signalerar att Orpo, milt uttryckt, förstått att Vasaborna inte är nöjda med beslutet om att den omfattande jouren inte placeras i Vasa, och att detta kan slå mot Samlingspartiet i kommunalvalet.

Jourbeslutet var en politisk maktdemonstration från regeringens sida, men vi bör komma ihåg att arbetet för att utveckla regionen fortsätter.

Därför är det också viktigt att de lokala Samlingspartisterna upprätthåller en aktiv dialog med partiledningen. Såväl staden som regionen är betjänta av detta.

Det internationella projektet Midway Alignment tog många steg framåt i fjol, och arbete fortsätter. Ett av målen med projektet är att få ett nytt fartyg till Kvarkentrafiken och via detta starkare länka oss till framtidens logistikflöden.

Vasa tänker även ansöka om Teslas miljardfabrik Gigafactory, som tillverkar litiumjonbatterier. På torsdag inleder man officiellt projektet med en stor kickoff i Vasa med flera viktiga företagsledare på plats. Färska näringsministern Mika Lintilä (C) från Toholampi i Mellersta Österbotten har stött projektet från dag ett.

Vikten av strategisk kommunikation med regeringen och ministerierna kan inte nog understrykas. Regeringar kommer och går, men tjänstemännen består.

Kampen om jourens framtid och nivån på densamma är ingalunda avgjord ännu. Det tillägg som president Sauli Niinistö gjorde i samband med stadfästandet av lagen visar, att vägen är lång från teori till praktik.

Samtidigt bör nu Vasaregionen och Österbotten åter blicka framåt, vända motgångarna till utmaningar och satsa fullt ut på att utveckla regionen ytterligare. Och där behöver vi regeringens stöd.