I mitten av mars kommer duon Simon Sid och Sam Sonntag att åka till Malmö på boxningsmatch. Deras senaste singel "Rather die than loose" blir nämligen den svenska tungviktsboxaren Adrian Granats egna soundtrack, och kommer att spelas när han går in i ringen.

– Det råkade sig att Adrians manager är från Ingå och han hade lyssnat på en av våra låtar. Han ville att vi skulle få konkurrera med svenska artister, säger sångaren Simon Sid.

Slumpen är en stark faktor i musikbranschen och för det mesta för den med sig något gott. När Sid och Sonntag skickade den nyskrivna låten till Granat fick de svar på två minuter att de hade lyckats väldigt bra.

– Jag minns att jag gick på gatan i Åbo när jag fick samtalet. Kanske någon hörde när jag skrek av lycka, säger Sid.


Ser artisteriet som ett företag

Sid och Sonntag är båda uppvuxna i Ingå men började med musiken i Åbo där de båda studerar ekonomi. Simon Sid fick smak för att bli företagare inom musikbranschen när han studerade till klasslärare i Vasa. Då bokade han och hans vänner bland annat en spelning med den svenska dj:n och producenten Erik Prydz.

Sam Sonntag står för produktionen av Sam Zímons musik medan Simon Sid står bakom mikrofonen. Deras samarbete inleddes 2015 när Sonntag kontaktade Sid för en sånginsats på en av hans låtar. Varumärket Sam Zimon såg dagens ljus i november förra året när ep:n "Je t’aime je t’adore" släpptes.

– Släppet har överträffat alla förväntningar. Senast jag kollade hade ep:n över 70 000 spelningar, säger Sid.

Killarna tror starkt på Sam Zimons framtid. Trots att stora musikmedier, bland andra Pitchfork, har förutspått att den elektroniska dansmusiken går mot sin död tror Sid och Sonntag att den lever vidare.

– Vi funderar varje dag på hur vi ska sticka ut med vårt sound. Jag tror nog att EDM en lever vidare i någon form, säger Sonntag.


Slutar jobba och börjar dansa

Hittills tycker både Sid och Sonntag att allt har gått som på räls. Nu satsar de fullt ut på musiken och har slutat med sina brödjobb. Simon Sid ska även börja ta sång- och danslektioner.

– Vi är lyckligt lottade som kan leva på musiken och vi har många att tacka. Jag vill inte låta dryg, men vi är inte oroliga över framtiden, säger Sid.

– Vi satsar på att utveckla våra styrkor i stället för våra svagheter, tillägger Sonntag.

Duon har fått gott om spelningar och kommer även att besöka Brödfabriken i Vasa den 28 januari. Sonntag står bakom ett DJ-bord fyllt med diverse prylar och Sid står vid mikrofonen.

– Vi vill förmedla mycket energi och vi brukar variera spelningarna enligt publiken. Vi har inget minutprogram, säger Sid.

Sam Zimon

  • Är en popinspirerad EDM-duo från Ingå.
  • Släppte i november sin EP "Je t’aime je t’adore".
  • Är aktuella med singeln "Rather die than loose" som nyligen släppts. Låten kommer även att bli soundtracket för den svenska tungviktsboxaren Adrian Granat.
  • Spelar på Brödfabriken i Vasa den 28 januari.