Tingsrätten i Norra Karelen dömde Pekka Tapani Seppänen, 51, från Kontiolax till 14,5 års fängelse. Han dömdes för två dråp, tre dråpförsök, grovt dödsvållande, utsättande, misshandel, koppleri och alkoholbrott. Brotten skedde i Norra Karelen åren 2007–2014.

Kriminalkommissarie Kimmo Wetterstrand uppger att polisen inte satt igång en särskilt operation för att hitta 51-årige Seppänen utan letandet sker i samband med vanligt polisarbete.

– Sedan vi gått ut med saken i offentligheten har vi fått tips av olika slag om att personen setts här och där. Nu går vi igenom skörden och ser om något av tipsen håller streck.

Den dömde var på fri fot efter att hovrätten förkastade tingsrättens beslut att häkta honom.

– De uppgifter som gavs som stöd för häktningskravet var knapphändiga och allmänna, konstaterade Östra Finlands hovrätt för kring ett år sedan.

FNB har inte lyckats nå utredningsledare Jarmo Vallius på centralkriminalpolisen för kommentar om häktningsbeslutet och uppgifterna polisen gav för det.

Polisen: Vägande skäl för husrannsakan

Polisen betonar att den inte kan genomföra husrannsakningar på andra adresser om det inte finns vägande skäl för att anta att mannen finns på ett visst ställe.

– En efterlysning ändrar inte på något sätt på det. Syftet är att förhindra att polisen handlar godtyckligt och det är helt rätt. Vi kan inte på måfå ta oss in var som helst utan vi ska ha särskilda skäl som stöd för husrannsakan, säger Wetterstrand.

Wetterstrand anser att man ännu inte kan säga att den dömde är på flykt.

– Det har bara gått några timmar efter beslutet att gripa honom, så det gäller att inte dra för långtgående slutsatser. Det är inte ovanligt att vi får leta efter folk efter en dom i tingsrätten. Det händer varje månad, säger Wetterstrand.

Norra Karelens tingsrätt gav efter att domen fallit order om att mannen skulle gripas och föras till Pyhäselkä-fängelset i Joensuu.

Advokaten vet inte var klienten är

Inte heller Seppänens advokat i dränkningsmålet Jukka Ketonen visste på tisdagseftermiddagen var hans klient är. Därmed har Seppänen och Ketonen inte diskuterat ett eventuellt besvär.

– Det är nu så att jag trots försök inte lyckats komma i kontakt med min huvudman. Jag har inte heller hunnit sätta mig i domen så jag känner bara till slutresultatet.

Ketonen sade att han inte vet var Seppänen är.