Priset delas av Den fantastiske Alfredo, författare Malin Klingenberg, illustratör Joanna Vikström Eklöv och Paten kalastuskirja, författare Timo Parvela, illustratör Pasi Pitkänen. Målgruppen för böckerna är barn i åldern 6–9 år.

Runeberg Junior delas i motsats till Runebergspriset inte ut på Runebergsdagen utan måndagen den 6 februari, alltså i dag. På så sätt kan också de barn som varit med och utsett vinnarna delta i festligheterna. Det tycker Joanna Vikström Eklöv är bra.

– Det är ändå de som är vår målgrupp så det hade känts konstigt att fira två barnböcker utan dem.

De är båda extra glada över att en barnjury fått vara med och utse vinnarna. Det innebär att historierna om Patrik och Irene och alla de tokiga karaktärerna i böckerna är något som tilltalar målgruppen.Duons första gemensamma bok var "Patrik och pensionärsmakten" och den har precis sålt slut på sin fjärde upplaga. Barn och läsning är ett tema som båda brinner för.

– Böcker är i princip tillgängliga för alla. Men för de barn som inte får läsningen hemifrån spelar också inspiration från skolan stor roll, inflikar Malin Klingenberg.

Läs mer om duons samarbete i tisdagens tidning.