Direktören för livsmedelsäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet, Sebastian Hielm, bekräftar planerna för LF:

– Jag har meddelat ministeriets ledning att vi kommer att ansöka om permanent dispens av EU-kommissionen.

Orsaken till undantagslovet är att EU vill skärpa gränsvärdena för de skadliga ämnen som traditionell basturökning ger upphov till. De nya gränsvärdena påverkar många små rökerier och skulle i förlängningen innebära att den traditionella basturökta skinkan förbjuds.

Finlands ståndpunkt var tidigare att inte ansöka om undantagslov, vilket fick MTK och Finska köttbranschens förbund att reagera kraftigt. Enligt Landsbygdens folk var reaktionerna orsaken till beslutet om att ansöka om dispens.

– Det är klart att vi ska rädda den basturökta skinkan. Jag förundrar mig bara över att många av de små rökerierna inte verkar ha ansträngt sig att få ner PAH-värdena under den nuvarande undantagsperioden, säger Hielm till tidningen.

Nuvarande treåriga undantagslov gäller till första september. För att kommissionen ska hinna behandla ärendet måste ansökan lämnas in nu under våren.

Hielm säger att det inte finns garantier för att Finland för dispens. Men EU-kommissionen brukar vara pragmatisk när det gäller medlemsländernas traditionella maträtter.