Samlingspartiets borgmästarkandidat Jan Vapaavuori twittrade på måndagen att han ser det som uteslutet att Samlingspartiet kan sitta i samma regering som ett parti lett av Halla-aho.

Övriga regeringspolitiker var väldigt försiktiga i sina kommentarer. Sipilä betonade att Sannfinländarnas val är deras ensak och Ben Zyskowicz, vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, gav en liknande kommentar.

– Vi spekulerar inte på förhand om hur det skulle kunna påverka exempelvis regeringssamarbetet.

Antti Kaikkonen som leder Centerns riksdagsgrupp ville inte heller spekulera.

Ytterligare en sak att hålla i minnet är att riksdagen ska klubba igenom vårdreformen först efter att Sannfinländarna valt ny ledare i juni.

Svårtippat

Flera personer har meddelat att de kämpar om ordförandeposten men i praktiken står kampen mellan Halla-aho och riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho.

Ordföranden väljs på partikongressen i Jyväskylä i juni. Till skillnad från övriga partierna finns det inte några skilda kongressledamöter på Sannfinländarnas kongress utan alla partimedlemmar får rösta. Det här kan vara en fördel för Halla-aho som antas ha en bättre förmåga att mobilisera sina anhängare.

Halla-aho gav sitt besked på ett exceptionellt vis, genom en 18 minuter lång video på Youtube. På Facebook skrev han att han inte svarar på frågor som gäller hans beslut att ställa upp. Många populistiska ledare utomlands har använt liknande strategier för att få ut sitt budskap utan att behöva befatta sig med de traditionella medierna.

Kritiserade partiledningen

På videon slog Halla-aho fast några centrala politiska teser. Enligt honom är den nationalistiska ideologin det lim som binder samman partiet. Sannfinländarna anser att Finland inte kan vara en global socialbyrå som vem som helst kan klampa in i, sade han vidare.

Han passade också på att pika Terho som han kallade Timo Soinis och den övriga partiledningens kronprins.

Och ordförande Soini fick sig också en känga:

– Om vi vill ha en rolig karl och underhållare som ordförande så kanske jag är fel kandidat.