Han säger att premiärministerpartiets seger i parlamentsvalet var klarare än väntat. Inför valet orsakade enkäterna osäkerhet på marknaderna.

Räntorna på Nederländernas statslån har till exempel varit höga jämfört med Tysklands.

– Räntorna har till och med varit högre än Finland trots att Nederländernas ekonomi är starkare än i Finlands, säger Heiskanen.

Heiskanen tillägger att USA:s centralbank Feds beslut att höja styrräntan påverkar marknaden mer än vad valet i Nederländerna gör. Börserna i Asien steg under morgonen och det anses bero på att Fed i går beslöt att höja styrräntan från 0,75 till 1,00 procent.

Räntehöjningsbeslutet var väntat. Fed uppger att inflationen nu ligger nära två procent, vilket är målet. Samtidigt har sysselsättningen och ekonomin stärkts.

– Feds räntepolitik är mer betydelsefull på kort sikt än några politiska förändringar och speciellt valresultatet i Nederländerna.

Frankrike ett fall för sig

Heiskanen säger att det kommande presidentvalet i Frankrike är betydligt viktigare än valet i Nederländerna eller ens parlamentsvalet i Tyskland. Han förklarar det med att Nederländerna och Tyskland har god ekonomi medan Frankrike har problem.

– Frankrike är ett fall för sig. Det gäller vad för sorts ekonomiska politik som landet tvingas föra. Situationen är klart mer mångfasetterad.

Heiskanen säger att osäkerheten i Frankrike påverkar lånemarknaden. Om ledaren för Nationell front Marine Le Pen vinner valet kan marknaden dra slutsatsen att riskerna ökat. Följderna på aktiemarknaden skulle sannolikt bli lindrigare eftersom det generella ekonomiska läget påverkar mer än politiska förändringar, som märks mer på lång sikt.