Helsingfors och Köpenhamn är i så fall de mest sannolika alternativen, sade styrelseordförande Björn Wahlroos i samband med bolagets årsstämma i torsdags.

– Banken fattar sina egna beslut utgående från de ståndpunkter som är kända. Vi ska inte ge oss in en konstellation där vi på något vis förhandlar om villkoren, säger Vanhanen.

En flytt av huvudkontoret skulle inte leda till en märkbar höjning av skatteintäkterna, men de anställda på huvudkontoret skulle förstås betala skatt i Finland.

Nordeas flyttiver bygger på den svenska regeringens förslag till höjd resolutionsavgift. Resolutionsavgiften ska skydda skattebetalarna från kostnader om en systemviktig bank hamnar i kris.

Risker

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att flytten inte nödvändigtvis är något negativt ur svensk synvinkel. En flytt skulle nämligen minska på risken för svenska skattebetalare ifall en bankkris skulle äga rum.

– Bedömningen ska tolkas så att den risk Sverige ensamt bär jämförs med euroområdet där det finns en betydligt bredare bas, säger Vanhanen.

Om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland skulle bankövervakningen i sin helhet skötas av ECB, uppger Finansinspektionen. I övrigt vill myndigheten inte ta ställning till eventuella konsekvenser.