En betydande donation för universitets medelsanskaffning, säger vicerektor Jukka Vesalainen:

– Vi är väldigt glada för den. Vi är också nöjda över vårt långa samarbete på bred front med Danfoss.

– Innovation, högklassig forskning och utbildning är viktiga hörnstenar för att utveckla vetenskapen – men de är också strategiskt viktiga kärnområden för Danfoss. Därför vill vi vara med och främja och förstärka de finländska universitetens verksamhetsförutsättningar, säger Vesa Laisi, direktör för affärsenheten Danfoss Drives.

Tuula Hautamäki, site manager för Danfoss Drives i Vasa, säger att företaget länge haft ett tätt samarbete med Vasa universitet, i synnerhet inom området elteknik. Över hälften av de anställda på Danfoss Drives i Vasa i dag har en universitetsexamen, och av dessa har cirka 40 procent kommit från Vasa universitet.

Vasaföretaget Vacon köptes upp av danska Danfoss-koncernen i slutet av 2014 och blev då en del av den nybildade affärsenheten för frekevensomvandlare, Danfoss Drives.

Danfoss Drives sysselsätter i dag ungefär 830 personer i Finland, och av dem jobbar ungefär en femtedel inom forskning och produktutveckling. Utöver i Vasa har Danfoss Drives verksamhet även i Tammerfors och Vanda.