Det visar en undersökning som beställts av Kamux.

Undersökningen visar att de flesta skulle köpa en begagnad bil om de stod inför ett köpbeslut i nuläget. Av dem som deltog i undersökningen är de som har erfarenhet av begagnade bilar positivt inställda till att handla begagnat igen, men majoriteten av dem som aldrig ägt begagnat kan tänka sig en begagnad bil.

Helst handlar man nya bilar i familjer utan barn och hushåll där man är över 65 år. Var fjärde nybilsägare kan tänka sig att köpa begagnat i framtiden.

Att begagnat är så populärt beror på bland annat prisläget och på att värdet på nya bilar sjunker så snabbt. Vid en bilaffär uppskattar finländaren en väldokumennterad servicehistoria, bra skick och att försäljaren har ett stort ansvar vid reklamation.

Undersökningen visar ingen märkbar skillnad mellan mäns och kvinnors preferenser på bilar. Däremot visar undersökningen att män är säkrare då de fattar ett köpbeslut än kvinnor.

Undersökningen utfördes av M3 Research Finland i mars i år. 1000 personer mellan 18 och 70 med körkort deltog i undersökningen som utfördes online.